Нацбанк анонсував пом'якшення валютних обмежень новини України

НБУ готує низку кроків щодо валютної лібералізації. Вони вже враховані в оновленому макроекономічному прогнозі

Віра Касіян Віра Касіян

редактор стрічки новин

Нацбанк анонсував пом'якшення валютних обмежень "у найближчі тижні"
Фото: Depositphotos

Національний банк анонсував подальші кроки щодо валютної лібералізації у найближчі тижні. Про це прес-служба регулятора повідомила у четвер, 25 квітня.

“З огляду на досить комфортний рівень міжнародних резервів, контрольовану ситуацію на валютному ринку та очікування подальшого надходження міжнародної допомоги, НБУ готує низку кроків щодо валютної лібералізації у найближчі тижні”, – йдеться у повідомленні.

Також читайте: “Ми не прив'язані до календаря”. Глава НБУ про перспективи скасування валютних обмежень

Відповідні кроки будуть узгоджуватися зі Стратегією щодо пом'якшення валютних обмежень, переходу до більшої гнучкості обмінного курсу та повернення до інфляційного таргетування.

“Ці кроки вже враховані в оновленому макроекономічному прогнозі, який передбачає збереження міжнародних резервів цього та наступного року на рівні, близькому до поточного”, – додали в НБУ.

25 квітня Національний банк вирішив зменшити облікову ставку на один процентний пункт до 13,5%. Рішення пов'язане з поновленням фінансової допомоги з боку Євросоюзу та Сполучених Штатів та ослабленням цінового тиску.

Разом із зниженням облікової ставки зменшуються інші ставки: за депозитними сертифікатами овернайт – з 14,5% до 13,5%, за тримісячними депозитними сертифікатами – з 17,5% до 16,5%, за кредитами рефінансування – з 19,5% до 17,5%.

Нацбанк не виключає, що зниження облікової ставки продовжиться: базовий сценарій передбачає 13% на кінець року.

Пом'якшення процентної політики та плановані кроки щодо валютної лібералізації не повинні створювати додаткових загроз для макрофінансової стабільності та стійкості валютного ринку.

Previous post Допомога США Україні — Микола Грицковян пояснив зміну настроїв у Конгресі США
Next post Українка в Італії балотується до Європейського парламенту