Інфляція у США | новини України

Очікування зниження процентної ставки ФРС у 2024 році під питанням

Олександр Децик Олександр Децик

редактор відділу “Фінанси”

Економіка США уповільнюється, а інфляція зростає, – Bloomberg
Depositphotos_інфляція

Економічне зростання США впало майже до дворічного мінімуму минулого кварталу, тоді як інфляція підскочила до незручних рівнів, пише Bloomberg.

Згідно з попередніми оцінками уряду, валовий внутрішній продукт зріс на 1,6% у річному обчисленні, що нижче за всі прогнози економістів. Основний двигун зростання економіки – особисті витрати – зростали повільніше, ніж прогнозувалося, на 2,5%, а показник базової інфляції зріс на 3,7% вище, ніж очікувалося.

“Цифри свідчать про помітну втрату імпульсу на початку 2024 року після того, як економіка завершила напрочуд сильний рік. У зв'язку зі зростанням інфляції керівники Федеральної резервної системи, від яких уже очікувалося, що під час зустрічі наступного тижня триматимуть відсоткові ставки на найвищому. рівні за два десятиліття можуть зіткнутися з новим тиском щодо подальшого відстрочення будь-яких скорочень і навіть розглянути питання про те, чи достатньо висока вартість запозичень», – зазначає агентство.

Якщо зростання продовжить поступово сповільнюватися, але інфляція знову різко зросте, очікування на зниження відсоткової ставки ФРС у 2024 році почнуть виглядати все більш недосяжними.

Посилення інфляції в першому кварталі було обумовлено стрибком інфляції в секторі послуг на 5,1%, без урахування житла та енергетики, що майже вдвічі перевищує темпи попереднього кварталу. Березневі показники інфляції, споживчих витрат та доходів мають бути представлені у п'ятницю.

  • У четвер Національний банк вирішив зменшити облікову ставку до 13,5%.
  • НБУ покращив прогноз інфляції до 8,2% на 2024 рік і очікує на її закріплення в цільовому діапазоні 5% ±1 ст. п. протягом наступних років.
Previous post Чи співпрацюватиме Зеленський із Трампом, якщо той виграє вибори у США – LB.ua
Next post Артем Пивоваров засвітив обличчя Klavdia Petrivna і заспівав із нею в дуеті Барабани: відео, фото