Зміни у роботі програмних реєстраторів розрахункових операцій новини України

Розробники програмних реєстраторів розрахункових операцій (ПРРО) б'ють на сполох. Вони заявляють, що влада навмисно вишукує можливості повернутися до касових апаратів та ведення паперових книг обліку розрахункових операцій, підклеювання в них звітних чеків тощо.

Що викликало їх підозри та які проблеми фіскалізації вони вважають найбільш невідкладними? У цьому розбиралася ЛІГА.net.

Що відбувається з ПРРО?

Занепокоєння учасників ринку програмного забезпечення для реєстрації фіскальних чеків викликало дослідження, яке Мінфін замовив у спеціалістів Національного технічного університету “Київський політехнічний інститут” (КПІ) та створення Міжвідомчої робочої групи, яка має займатися проблемами реєстраторів.

“Мінфін виплатив КПІ 260 000 грн за проведення дослідження ПРРО на предмет ризиків, які вони містять. Результати дослідження засекречені, мають гриф “для службового користування”. На базі цього дослідження у лютому Мінфін створив Міжвідомчу робочу групу з проблем ПРРO. У ПРРО знайшли” загрозу національній безпеці”. Мінфін запрошує надати пропозиції щодо подолання загроз, тільки нікому ці загрози не відомі”, – розповів ЛІГА.net директор та співзасновник фірми-оператора програмного РРО Checkbox Андрій Сухов. Іншим співзасновником Checkbox є Дмитро Дубілет.

Зокрема, за даними розробників, чиновники можуть заборонити режим офлайн-продажів. Це режим, у який переходить каса, коли втрачає інтернет чи зв'язок із податковими серверами.

Можливість продовжувати роботу без з'єднання особливо актуальна в умовах обстрілів та проблем з енергетикою. В офлайні пропонується вести паперову книгу обліку.

Також чиновники можуть ввести апаратний ключ для підпису всіх транзакцій. Фактично це означає, що електронний підпис можна поставити на електронному документі лише файлом із фізичного носія. Наприклад, вставити флешку. Відповідно, це неможливо, якщо йдеться про програми для мобільних телефонів.

І пропонується внести до архітектури ПРРО зміни, які вимагатимуть спілкування з серверами ДПС лише з кінцевого пристрою користувача, а не з сервера провайдера ПРРО. Це може зробити роботу програм менш стабільною.

Розробники протестують. Щоб привернути увагу до цих планів великі ПРРО-оператори (Checkbox, Є-чек, Вчасно) навіть створили Об'єднання сервіс-провайдерів програмних РРО України.

Чому на ринку знову згадали про касові апарати?

Оператори ринку побоюються, що компанії, які продають фіскальні реєстратори – касові апарати – лобіювали свої інтереси. А чиновники можуть їм підігравати.

Це прямо говорить співзасновник та керівник Poster Родіон Єрошек, молодий розробник із Дніпра. Оператором Poster є компанія “Ресторанні інновації” Єрошика.

“Виробники фіскальних реєстраторів не змогли адаптуватися і стрімко втрачають обсяги свого бізнесу. Замість того, щоб рухатися вперед і розробляти сучасні продукти, вони хочуть потягнути назад нас усіх. Під впливом лобі від розробників касових апаратів у Мінфіні організувалась Міжвідомча робоча група. зустрічі групи стало зрозуміло, що ПРРО вважають небезпечною технологією, яку слід обмежити”, – зазначає він.

Previous post Андрій Лунін може перейти до Мілану — що відомо про можливий трансфер
Next post США готуються оголосити про закупівлю зброї для України на 6 мільярдів доларів