Мінфін вбачає загрозу роботі ПРРО в офлайн-режимі | новини України

Мінфін бачить загрозу у роботі ПРРО в офлайн-режимі
Ілюстративне фото: depositphotos.com

Офлайн-режим роботи РРО/ПРРО не загрожує обліку операцій, розмови про це з боку влади можуть бути пов'язані з відволіканням уваги від неспроможності забезпечити обов'язковість видачі касових чеків. Про це у коментарі ЛІГА.net розповів експерт ринку, бухгалтер Михайло Смокович.

За його словами, насправді жодних проблем у роботі РРО/ПРРО офлайн не існує.

“Зараз з боку Мінфіну лунає теорія, згідно з якою в роботу ПРРО можна втрутитися завдяки офлайн-режиму, щоб видалити чеки, щоби ті не потрапили на облік податкової. Жодних даних за такими можливостями не оприлюднено, фактичних доказів цього немає”, – каже бухгалтер.

Він переконаний, що це може бути пов'язане із тим, що чеки можуть не видавати всупереч вимогам закону.

“У нас є підприємці, які не встановили ні РРО, ні ПРРО та працюють без видачі чеків. Тобто з боку держави просто має бути контроль над тим, щоб підприємці виконували закон, а не відволіканням уваги від цього”, – зазначив він у коментарі LIGA.net.

Розробники програмних реєстраторів розрахункових операцій (ПРРО) підозрюють, що влада навмисно вишукує можливості повернутися до касових апаратів та ведення паперових книг обліку розрахункових операцій, підклеювання в них звітних чеків тощо. Великі ПРРО-оператори (Checkbox, Е-Чек, Вчасно, Poster) створили Об'єднання сервіс-провайдерів програмних РРО України.

Повна версія матеріалу: Змова касових апаратів. Розробники ПРРО скаржаться на саботаж реформи фіскалізації

У грудні минулого року президент Володимир Зеленський підписав закон про відміну мораторію на податкові перевірки. Відновлення перевірок бізнесу було однією із двох ключових вимог Міжнародного валютного фонду для отримання Україною третього траншу кредитної допомоги наприкінці 2023 року.

Незабаром у Держподатковій повідомили, що розширять перевірки, і з 1 грудня 2023 року по 31 грудня 2024 року в план-графік проведення документальних планових перевірок можуть бути включені компанії, які працюють у сфері виробництва та продажу підакцизної продукції, грального бізнесу, а також компанії , що надають фінансові послуги.

Читайте також: Податковий експерт Смокович про РРО для ФОП, штрафи та чеки у разі відправки Новою поштою

  • Податкова служба виписала 29 753 штрафи за порушення під час використання ПРРО на загальну суму 1,65 млрд грн за неповний 2023 рік.
Previous post Дмитро Губернієв назвав Росію неспортивною країною — реакція Вяльбе та Свищева
Next post «Буде купа неприємностей» – юристи про українських чоловіків та консульські послуги