Пільги для інвестнянь. Кабмін знизив поріг інвестицій до 12 млн. євро | новини України

Інвестори, які реалізують проект на суму від 12 млн євро та тривалістю до п'яти років, отримають максимальне сприяння від держави

Віра Касіян Віра Касіян

редактор стрічки новин

Кабмін оновив положення про "інвестнянях".  Поріг інвестицій знизили до 12 млн. євро
Фото: Depositphotos

Кабінет міністрів 26 квітня затвердив порядок використання коштів за програмою підтримки інвестиційних проектів із значними інвестиціями (на суму понад 12 млн. євро). Про це повідомила прес-служба уряду.

“Інвестори, які реалізують проект на суму від 12 млн євро та тривалістю до п'яти років, отримують максимальне сприяння від держави”, – зазначив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

2024 року до бюджету на цю програму закладено 3 млрд грн. Сумарний обсяг підтримки – до 30% обсягу інвестицій, уточнили в Міністерстві економіки.

Читайте також: Глава Офісу із залучення інвестицій про принцип інвестування та проблеми інвесторів

Отримати державну підтримку зможуть інвестори у сферах переробної промисловості, видобутку корисних копалин для подальшої переробки чи збагачення, транспорту, логістики, освіти, наукової діяльності, охорони здоров'я, поводження з відходами, мистецтва, культури, туризму, спорту, електронних комунікацій.

“Тобто якщо інвестор побудував дорогу, провів воду, газ або електроенергію до свого заводу або іншого об'єкта інвестицій, він зможе отримати компенсацію від держави”, – пояснила міністр економіки Юлія Свириденко.

Уряд контролюватиме виконання інвесторами умов договору.

Верховна Рада ухвалила закон про державну підтримку інвестиційних проектів із значними інвестиціями (так званий закон про “інвестняні”) у грудні 2020 року. Він передбачав особливі преференції для інвесторів із проектами від 20 млн євро та терміном реалізації до п'яти років.

Якщо Мінекономіки на підставі відомостей реєстру інвестиційних проектів із значними інвестиціями встановить, що обсяг інвестицій менший за 12 млн євро, інвестор у місячний термін має повернути весь обсяг отриманої компенсації на спеціальний реєстраційний рахунок міністерства.

У разі встановлення органами державного контролю факту незаконного одержання інвестором компенсації або часткової компенсації інвестор також у місячний строк повертає весь обсяг одержаної компенсації.

У квітні 2023 року Верховна Рада розширила пільги для інвесторів у рамках закону про “інвестиційні няньки”. Документ запровадив нову форму державної підтримки, а саме часткову компенсацію вартості будівництва об'єктів суміжної інфраструктури.

Відповідно до закону інвестору надається можливість розпочати реалізацію проекту до укладання спеціального інвестиційного договору та внести інвестиції на передпроектні роботи обсягом 25% від інвестицій.

Також зменшено граничний розмір інвестицій та зобов'язань щодо створення нових робочих місць. Це дозволить залучити як великих, а й середніх інвесторів.

Previous post Столтенберг закликав брати приклад із Німеччини: виділяє 2% ВВП на оборону і дає ЗСУ Patriot | новини України
Next post Прорив РФ в Очеретиному, контратака ЗСУ в Іванівському, загроза Часовому Яру: тиждень на східному фронті