Країни G20 хочуть зобов'язати 3000 мільярдерів у всьому світі платити 2% податку на багатство

Міністри чотирьох країн у коментарі Guardian заявили, що міжнародне співтовариство зобов'язане серйозно взятися за вирішення проблеми нерівності та фінансування глобальних суспільних благ.

На знак зростаючої міжнародної підтримки податку на надбагатих представники влади Бразилії, Німеччини, Південної Африки та Іспанії заявляють, що податок у розмірі 2% скоротить нерівність і збере такі необхідні державні кошти після економічних потрясінь, викликаних пандемією, кліматичною кризою та військовими конфліктами в Європі Близькому Сході, зазначає видання.

Автори ініціативи закликають більше країн приєднатися до їхньої кампанії. Бразилія, зокрема, включила податок на мільярдерів до порядку денного зустрічі міністрів фінансів G20 на початку цього року.

Французький економіст Габріель Зукман розповів, що зараз конкретизує технічні деталі плану, який знову обговорюватиметься на саміті “Великої двадцятки” у червні. The Guardian зазначає, що Франція заявила про підтримку податку на багатство, а Бразилію надихнуло те, що США, хоч і не підтримали глобальний податок на багатство, не виступили проти нього.

У доповіді, підписаній міністрами двох найбільших європейських економік, Німеччини та Іспанії, і двох найбільших економік, що розвиваються, Бразилії та Південної Африки, стверджується, що податок для надбагатих є необхідним третім стовпом для фінансування боротьби з бідністю, що доповнює переговори з оподаткування цифрової економіки та введення в на початку цього року мінімального корпоративного податку у розмірі 15% для транснаціональних корпорацій.

Зукман, посилаючись на опитування громадської думки, вважає, що до 80% виборців виступають за податки на багатство, але передбачає “жорсткий опір” мільярдерів. Економіст зазначає, що “надбагаті боротимуться”, використовуючи, зокрема, свій вплив на уряди та підключивши ЗМІ, які їм належать, тому що “вони ненавидять податки на багатство”.

Контекст

Ділове видання Forbes у квітні у передмові до глобального рейтингу мільярдерів відзначило, що зараз у світі мільярдерів більше, ніж будь-коли: всього 2781, на 141 більше, ніж у 2023 році, і на 26 більше, ніж попередній рекорд, встановлений у 2021 році. .

Крім того, за оцінкою видання, мільярдери багатші, ніж будь-коли. Їхній сукупний стан становить $14,2 трлн, що на $2 трлн більше, ніж у 2023 році, і на $1,1 трлн більше, ніж попередній рекорд, також встановлений у 2021 році.

Найбагатшими у світі, за версією Forbes, є французький бізнесмен Бернар Арно та його родина. Статок власника світового лідера індустрії моди LVMH оцінюється в $195 млрд. Найбагатший з українців (785-е місце) – власник ДТЕК та співвласник “Метінвесту” Рінат Ахметов зі статками $4 млрд (що на $1,7 млрд менше за його торішній показник).

Дослідження Oxfam, опубліковане цього року, показало, що бум цін на активи під час та після пандемії COVID-19 призвів до того, що мільярдери були на $3,3 трлн, або на 34%, багатшими наприкінці 2023 року, ніж у 2020 році. року. У той же час, дослідження Світового банку показало, що пандемія зупинила скорочення бідності, пише The Guardian.

Previous post Баварія Реал — де і коли дивитись онлайн футбол — розклад прямих трансляцій Ліги чемпіонів 30 квітня
Next post Потоп у Москві сьогодні 27 квітня — сильна злива затопила столицю РФ, відео