Мрія на $300 млрд: чи США та ЄС передадуть Україні заморожені активи рф

Мрія на триста мільярдів. Союзники по обидва боки Атлантики вирішують, як використати заморожені на Заході російські активи на користь України. У Сполучених Штатах цього тижня ухвалили закон, який дозволить повністю конфіскувати російські кошти, заблоковані у США. Та чи погодиться Вашингтон на такі дії і який варіант розробляє Європа? Подробиці – далі у сюжеті.

Закон, що дозволяє Сполученим Штатам конфіскувати російські заморожені активи, Конгрес ухвалив разом з новим пакетом допомоги для України.

Документ дає змогу американському президенту розпочати процедуру вилучення російських коштів на користь України. Це перший випадок, коли в країні, де є заблоковані активи, створено юридичний механізм їхньої повної конфіскації. На рахунках у США знерухомлені близько 5-ти мільярдів доларів. Повністю їх арештувати – виправдано, каже міністр фінансів США. Проте є й інші опції.

Дженнет Єллен, міністр фінансів США:

Це варіант, який обговорювався. Лідери попросили нас надати їм кілька варіантів. Тож ми обговорили досить багато. Я вважаю, що, з огляду на міжнародне право та інші чинники, можна виправдати конфіскацію – пряму конфіскацію активів. Але це не єдиний можливий варіант. Капітал може слугувати як застава для позики на ринку, щоби допомогти Україні..

За словами Дженнет Єллен, США наврядчи діятимуть без підтримки союзників з “Великої сімки”. А проти повного вилучення російських активів – Франція та Німеччина. За даними агенції “Блумберг”, ці держави остерігаються симетричної дії з боку Кремля, який погрожував забрати європейські кошти.

Ірина Іванова, кореспондентка:

Проти конфіскації російських активів також виступає Євробанк. Голова цієї фінустанови Крістін Лагард зазначає, що такі дії можуть порушити міжнародне право. Тим більше, що на рахунках у Європі зосереджено понад 200 мільярдів євро – в десятки більше, ніж у Сполучених Штатах. Натомість Євросоюз розробляє варіант – як скористатися прибутками від цих активів.

Торік доходи від заморожених російських грошей в Європі становили приблизно 4 мільярди 400 мільйонів євро. Це дані міжнародного депозитарію Euroclear, на рахунках якого й акумульовано більшу частину цих активів. Прибуток від них перевели на окремі рахунки. Тепер ЄС має вирішити, на яку саме допомогу Україні їх спрямувати. За планом Жозепа Борреля, більшу їх частину треба передати на зброю, меншу – в бюджет ЄС з подальшими витратами на відновлення України.

Жозеп Боррель, верховний представник ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки:

Ми можемо використовувати ці прибутки на 90% – для Європейського фонду миру, та ще 10% – для бюджету ЄС. Ця ініціатива стосується лише надходжень, закумульованих шляхом заморожених російських активів. Йдеться не про сам капітал, а про надходження від нього. Ймовірно, з часом можна буде ініціювати інші заходи, виправдані законодавчо.

За даними агенції “Рейтер”, саме варіант скористатися відсотками набирає популярності серед країн “Великої сімки”. Наприкінці травня міністри фінансів G7 обговорюватимуть це питання, щоби підготувати остаточну пропозицію лідерам на саміті у червні.

Previous post У Кропивницькому відбулися спортивні змагання для поранених бійців
Next post Новий закон про мобілізацію – Україна не зверталась до Польщі, щоб повернути чоловіків