Британія підвищує оборонний бюджет: які ще країни НАТО збільшать видатки

Велика Британія збільшує оборонний бюджет до двох з половиною відсотків. За вимогами НАТО, країни-учасниці Альянсу мали б витрачати на військові потреби не менше як 2% власного ВВП. Утім, більшість не дотягує до цього мінімуму.

Чому Лондон переглянув плани на оборону та які ще країни НАТО збільшать видатки на армію – розповість наша британська кореспондентка Світлана Чернецька.

Два з половиною відсотки бюджету на оборону та переведення військової промисловості “у воєнний стан”. У Великій Британії не лише збільшують військову підтримку України, а й загалом видатки на оборону. До 2020 року Лондон не міг забезпечити навіть мінімальних НАТОвських 2%. Але від початку повномасштабної війни в Україні – вклад в оборону помітно зріс. До двох з половиною відсотків – він має підвищитися за наступні 6 років. Причина цього рішення – загроза від таких авторитарних держав як росія, Китай, Іран та Північна Корея – пояснюють в уряді. Мовляв, зараз найнебезпечніша ситуація у світі з часів Холодної війни.

Грант Шаппс, міністр оборони Великої Британії:

Неважливий стан економіки, якщо ви маєте такого тирана, як путін, що рухається Європою. Захист нації – найважливіша річ та відповідальність будь-якого уряду. Це в нашому ДНК.

Джеймс Картлідж, заступник міністра оборони Великої Британії із закупівель:

Коли путін напав на Україну, інфляція сталася дуже стрімко і це викликало соціальну кризу в Британії. Особливо зросли суми в платіжках за енергетику. Але тепер, коли інфляція спадає, ми ухвалили рішення з огляду на ситуацію у світі, тобто ворожі погрози, те, що путін продовжує свою агресивну війну в Україні, нестабільність на Близькому Заході, коли Іран атакує Ізраїль. У цих умовах надзвичайно важливо надати безпеку Великій Британії

Збільшення видатків на оборону має допомогти Лондону поповнити власні склади. Це стосується насамперед артилерійських боєприпасів та ракет. Адже Британія ними щедро ділиться з Україною, спустошуючи національні запаси. Інші важливі напрямки – це розробка нового винищувача та модернізація систем ядерної зброї. Обидві програми – дуже дорогі й без достатнього фінансування не показували особливих результатів. Так само багато грошей піде на нові фрегати, які в Міноборони запланували взяти на озброєння.

Джеймс Картлідж, заступник міністра оборони Великої Британії із закупівель:

Збільшиться бюджет на розвиток та дослідницьку роботу, ми вважаємо, що це дуже важливо, бо все зводиться до того, що Якщо ти хочеш змагатися на сучасному полі бою, то потрібні найкращі можливості, 7:39 Технології рухаються так швидко, ми бачили, як змінюється війна в Україні, використання дронів та іншого, саме тому, заступник міністра з закупівель, Я пишаюся тим, що зараз ми набагато більше звертаємо увагу на технології та вкладаємо величезні кошти в інновації.

У британському Міноборони вважають, що їхній приклад мають наслідувати й інші країни НАТО. Бо більшість – не дотягує до мінімальних вимог Альянсу. Менше як 2% витрачають Канада, Німеччина, Франція та ще 16 держав.

Найщедрішою виявилася Варшава. Торік Польща виділила майже 4% ВВП на військові потреби. Це майже вдвічі більше, ніж 2022-го. Услід за Польщею йдуть США із 3.5 відсотками. Хоча – через співвідношення економік – фактично саме Штати найбільше витрачають на військові потреби. Їхнє ВВП дорівнює ВВП усіх решти країн Альянсу. 3% на оборону спрямувала Греція, 2,7 – Естонія.

Узагалі, що ближче до росії та білорусі – то сильніше європейці вкладають у військові потреби. Понад 2% віддають Литва, Фінляндія, Румунія, Угорщина та Латвія. Але загалом лише 11 країн НАТО, разом з Британією, виконують необхідний мінімум. Утім, за прогнозами, цього року до них мають долучитися ще 7 держав. Серед країн, які збільшать оборонний бюджет і Німеччина. Торік вона виділила лише півтора відсотка, та через війну росії проти України, готова вкладати більше у військові потреби.

Previous post Усик Ф’юрі бокс — Ентоні Джошуа дав прогноз на бій 18 травня в Саудівській Аравії
Next post ситуація на фронті складна й має тенденденцію до загострення