ФРС США рекордно підвищила базову ставку

ФРС США рекордно підвищила базову ставку

Федеральна резервна система США підвищує облікову ставку

Американський регулятор змушений форсувати зростання відсоткової ставки на тлі рекордної за 40 років інфляції.


 

Федеральна резервна система (ФРС) США збільшила базову ставку на 50 базисних пунктів. Тепер її діапазон становить 0,75-1% річних, йдеться у комюніке Федерального комітету з операцій на відкритому ринку (FOMC) за підсумками засідання у середу, 4 травня.


 


Це найсерйозніша жорсткість монетарної політики американським регулятором із 2000 року. Але це рішення збіглося із прогнозами економістів та учасників ринку.


 


У заяві ФРС йдеться, що, незважаючи на зниження економічної активності загалом у першому кварталі, витрати домогосподарств та інвестиції в основний капітал залишалися стабільними, зростала зайнятість. Водночас ФРС відзначила підвищений рівень інфляції через дисбаланс попиту та пропозиції, “пов’язаної з пандемією та високими цінами на енергоносії”.


 


Говорячи про події в Україні, ФРС вказала, що їхні наслідки для економіки США “дуже невизначені”, однак припустила, що ці події сприятимуть інфляції і зменшать ділову активність.


 


Одночасно з підвищенням ставки американський регулятор оголосив, що з 1 червня почне розпродувати з балансу іпотечні та казначейські облігації – по $17,5 млрд і $30 млрд на місяць відповідно. Через три місяці розпродаж планується прискорити до $35 млрд і $60 млрд на місяць. Це означає скорочення балансу ФРС приблизно на $1 трлн на рік.


 

ФРС доводиться форсовано посилювати монетарну політику на фоні високої інфляції. За підсумками березня вона зросла до 8,5% – максимуму з 1982 року.


 


 


 

Previous post Експерти назвали харчові звички, які шкодять шкірі
Next post Фізики припускають, що часу може не існувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *