Що таке лептоспіроз у собак та як його лікувати

Що таке лептоспіроз у собак та як його лікувати

Фото: Надане рекламодавцем


Захворювання має бактеріальну природу та переноситься різними тваринами (особливо гризунами). Зараження часто відбувається через забруднену воду.


Лептоспіроз у собак може становити смертельну небезпеку для цих тварин.


Симптоми захворювання


Клінічна симптоматика варіативна, виділяють дві основні форми захворювання: геморагічні та жовтяничні. Найбільш типовий прояв — гостре ураження нирок.


Можливі симптоми лептоспірозу у собак:

• підвищення температури;

• нездужання, загальна слабкість організму;

• зниження апетиту;

• блювання та діарея;

• жовтушність.


Що провокує появу захворювання?


Збудники лептоспірозу передаються через сечу, фекалії, молоко, сперму та інші виділення хворої тварини й можуть вражати як людей, так і тварин, зокрема, собак. Найчастіше бактерії, що викликають захворювання, зустрічаються на болотистих ділянках та у вологому ґрунті. У свійських тварин зараження часто відбувається під час контакту з інфікованою водою. Наприклад, коли собака п’є з калюжі або купається у зараженій водоймі.


 


Вакцинація собак проти лептоспірозу


Значно знизити ризик зараження лептоспірозом можна за допомогою своєчасної вакцинації тварини. Важливо суворо дотримуватися календаря планових щеплень, не забуваючи про ревакцинацію.


Вперше щепити цуценят від лептоспірозу можна у віці 8-9 тижнів. Повторно процедура виконується за 2-4 тижні, і тільки після цієї другої дози улюбленець вважається повністю вакцинованим. Точний графік для вашого улюбленця допоможе скласти ветеринарний лікар.


Чи можна відмовитись від щеплення проти лептоспірозу?


Умовно вакцини для домашніх тварин ділять на дві категорії: обов’язкові та рекомендовані. До обов’язкових в Україні належать щеплення від сказу. Інші, зокрема, вакцинація проти лептоспірозу, є рекомендованими. Проте, вона залишається не менш важливою та необхідною для здоров’я улюбленця.


Щоб дізнатися більше про щеплення та записатися на вакцинацію, зверніться до ветеринарного лікаря.


Чи гарантує вакцинація стовідсотковий захист?


Вакцинація від лептоспірозу, як будь-яка інша вакцинація, не дає 100% захист. Вона значно зменшує ймовірність зараження, але повністю виключити його неможливо: тварина може захворіти після контакту з іншими серотипами, які не містяться у вакцині.


Для того щоб мінімізувати ризики та вберегти собаку від захворювання, необхідно регулярно ревакцинувати улюбленця згідно з плановим календарем щеплень.


 


Що робити, якщо собака має ознаки лептоспірозу?


Якщо ви помітили у свого улюбленця ознаки зараження лептоспірозом, негайно зверніться до ветеринарного лікаря за кваліфікованою допомогою. Лептоспіроз належить до зоонозних захворювань, що свідчить про можливість міжвидової передачі вірусу. Тому при контакті з твариною не забувайте про правила особистої гігієни.


Ветеринарний лікар збере повний анамнез, для чого важливо надання власником якомога повнішої інформації про всі попередні та поточні захворювання собаки, її спосіб життя. Для встановлення точної причини нездужання фахівцеві потрібно провести забір додаткових аналізів (наприклад, аналізи крові та сечі).


Незалежно від того, наскільки високою є ймовірність зараження вашого вихованця лептоспірозом, ветеринарні лікарі наполегливо рекомендують проведення планової вакцинації тварини.

Previous post У NASA розповіли, скільки льоду втратила Гренландія
Next post У Києві затримали водія який влаштував масштабну ДТП під наркотиками

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *