Долар росте другий день. Причини та прогнози

Американська валюта оновила максимум за 20 років по відношенню до шести основних валют світу.


Курс долара в Україні росте другий день поспіль. Якщо в середу долар подорожчав на заявах Росії про серйозну ескалацію війни проти України, то сьогодні зростання курсу багато в чому пов’язане із заходами, які ввели США для боротьби з інфляцією. Кореспондент.net розповідає, на що чекати гривні.


 


Який курс долара до гривні


22 вересня готівкова гривня на “чорному” ринку опускалася до рівня 42,90-43,21 за долар, але потім зміцнилася до рівня 42,63-43,16 гривні. Напередодні гривня в обмінниках опускалася до рівня 44 за долар.


Середні курси валют у касах банків в Україні 22 вересня були такими:


  • Долар: 41,36 – 42,42 гривні (напередодні 41,9 – 42,6 гривні)

  • Євро: 40,47 – 41,79 гривні (напередодні 41,0 – 42,0 гривні)


Курс долара в окремих банках:


  • Приватбанк: 40,6 – 41,1 гривні

  • Ощадбанк: 40,8 – 41,99 гривні

  • Укрексімбанк: 40,7 – 41,1 гривні

  • Райффайзен: 42,5 – 43,0 гривні


Безготівковий курс при оплаті карткою у Приватбанку становить 37,45 гривні за долар, в Ощадбанку – 37,12 гривні, у Universal Bank (Monobank) – 37,95 гривні.


 


Причини зміцнення долара


У середу основною причиною зростання курсу продажу на готівковому ринку стала інформаційна, пов’язана з озвученими з Кремля тезами про продовження війни проти України, анексію окупованих українських територій за допомогою псевдореферендумів, початок мобілізації в Росії та застосування ядерної зброї.


Втім, долар цього дня почав зростати по відношенню до шести основних валют з тих же причин, що й падати гривня.


22 вересня долар продовжує зміцнюватися, але тепер уже більшою мірою через публікацію нових прогнозів Федеральної резервної системи США. У ньому йдеться, що ставки досягнуть піку на рівні 4,6 відсотка наступного року і збережуться до 2024 року.


Наразі долар торгується на максимумі за останні 20 років, зазначає агентство Reuters.


Як змінювався курс долара цього тижня


Експерти називають інші причини падіння гривні:


  • девальваційні очікування, що зберігаються (прогноз уряду про долар по 50 у 2023 році)

  • гривнева ліквідність, що підживлює девальвацію

  • брак валюти у банківських відділеннях

  • відсутність альтернатив заощаджень гривневого капіталу (низькі ставки депозитів, ОВДП для акумуляції заощаджень у гривні)

  • попит на долар перевищує пропозицію


Є новини, які мають позитивно вплинути на курсові очікування та попит на купівлю готівки. Серед них – заяви про зростання міжнародних резервів та надходження міжнародної допомоги. Проте, це не такі впливові новини, як оприлюднений держбюджет України на 2023 рік, який припускає обмінний курс долара 50 гривень.


Скрин презентації Мінфіну про держбюджет 2023 року


 


Що буде з гривнею у 2023 році


Спрогнозувати готівковий курс валют в умовах війни майже неможливо – на нього впливає низка факторів, розвиток яких непередбачуваний.


Зокрема, неможливо передбачити, якими будуть курсові очікування населення. Вони залежатимуть від успіхів Збройних сил України на фронті, обсягів друку гривні Нацбанком та темпів надходження зовнішньої допомоги.


Водночас дефіцит готівкової валюти, ймовірно, вдасться подолати. НБУ каже, що ситуація в банках із готівковими доларами та євро покращується. “Порівняно з початком вересня залишки готівки в касах банків суттєво збільшилися”, – кажуть у НБУ.


Нацбанк очікує, що банки найближчим часом почнуть активніше задовольняти попит клієнтів на іноземну валюту. “Національний банк готовий і надалі підкріплювати каси банків готівковою валютою для остаточного вирішення проблеми”, – наголошують у регуляторі.


Український бізнес наступного року закладає показник у 43 гривні за долар. Про це свідчить опитування Європейської бізнес-асоціації Прогнози бізнесу на 2023 рік.


Як зазначають у ЄБА, останні два роки прогнози українського бізнесу щодо курсу залишалися постійними на рівні 29 гривень за долар (що вище, ніж був курс у 2020 та 2021 роках).


На 2023 керівники компаній при плануванні бюджетів закладають вартість валюти в середньому на рівні 43 гривень за долар.


При цьому 47 відсотків членських компаній Європейської бізнес-асоціації прогнозують позитивну динаміку розвитку свого бізнесу в 2023 році.


Однак результати цього року очікувано демонструють погіршення настроїв та прогнозів топ-менеджерів. Для порівняння, минулого року позитивні прогнози робили 83 відсотки.


У 2023 році 28 відсотків директорів розраховують утримати бізнес-показники на нинішньому рівні, а 25 відсотків очікують на погіршення стану справ у їхнього бізнесу (торік таких було лише два відсотки).


Більшість компаній розраховують наступного року на позитивний фінансовий результат. Так, 58 відсотків респондентів очікують зростання доходів у гривні та 43 відсотки – у натуральному вираженні.


При цьому 31% розраховує на зростання доходів у гривні до десяти відсотків. Падіння доходів у гривні прогнозує 31 відсоток директорів, у натуральному виразі – 36 відсотків.

Previous post не можна допустити, щоб Путін залишився без покарання
Next post Укргідрометцентр розповів, чи варто очікувати сильних морозів взимку

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *