Банки України отримали за березень 10 млрд збитків

Банки України отримали за березень 10 млрд збитків

Банки сформували запаси під ризики через війну

Перший квартал українські банки завершили зі збитком у 160 мільйонів гривень. Це пов’язано з формуванням резервів під ризики.


Банки України отримали 10,1 млрд гривень збитків через формування резервів під зумовлені війною ризики. Про це повідомляє прес-служба Національного банку у п’ятницю, 29 квітня.


При цьому в січні-лютому чистий прибуток банків склав 9,9 млрд грн. А за підсумками першого кварталу збитки банківського сектора склали 160 млн грн.


Зазначається, що банки сформували за квартал резерви на 21,57 млрд грн., з них у березні – на 15,86 млрд грн.


Регулятор нагадує, що з початком війни банки запровадили кредитні канікули та знизили комісії за використання своїх послуг. Це негативно позначилося на процентних та комісійних доходах фінустанов.


У зв’язку з цим темпи зростання чистого відсоткового доходу у березні суттєво сповільнилися до 17% р/р, тоді як за січень-лютий цей показник зріс на 35% р/р. Чистий комісійний дохід скоротився за І квартал на 13% р/р через падіння у березні на 58% р/р.


Водночас операційний результат банків залишався позитивним: чистий операційний прибуток до відрахувань до резервів за підсумками І кварталу становив 22,23 млрд грн порівняно з 13,69 млрд грн у I кварталі 2021 року.


У НБУ прогнозують, що загальне зниження бізнес-активності та падіння попиту на кредити та банківські послуги й надалі негативно впливатиме на прибутковість банків. Втрати від кредитного ризику очікуються з огляду на поступовий вплив економічної кризи на діяльність позичальників. Тому оцінити вплив війни на капітал банків можна буде лише з часом.


З 69 платоспроможних банків на 1 квітня 44 банки отримали чистий прибуток у розмірі 5,85 млрд грн, 25 – збиток у 6,01 млрд грн.


Нагадаємо, в Україні запровадили гарантію у 100% за банківськими депозитами на період воєнного стану.



Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet


 

Previous post У Росії закидали військкомат “коктейлями Молотова”
Next post В Києві врятували воїна ЗСУ, у якого куля зупинилася за міліметр від серця

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *