“Ситуація вкрай нестандартна”. Глава Yasno пояснив, що відключення у Києві – можливість не зробити ще гіршою

“Сьогодні на Київ було 974 МВт із необхідних 1600. Ішли на межі графіка, відключали у всіх сірих зонах. Ситуація продовжує бути складною і обмеження зараз – це єдина можливість не зробити все ще гіршою”, – написав він.

Гендиректор Yasno зазначив, що нестачу атомної генерації, яка на початку 2022 року займала 55% усієї структури, зараз, на початку 2023-го, без захопленої росіянами Запорізької АЕС “компенсувати неможливо”.

“Теплова генерація зазвичай використовується якраз для швидкого балансування генерації та споживання. Але зараз пошкоджені і ТЕС. Тому намагаються використовувати гідроелектростанції і, як знаємо, вони вимагають часу на відновлення. Тобто, коли говоримо, що ситуація вкрай нестандартна, так і є” , – заявив Коваленко.

Він наголосив, що “енергосистема по всій Україні єдина”, а це означає, що “якщо, припустимо, не працює кілька блоків електростанції на заході країни, то обмеження стосуватимуться і Львівської, і Одеської, і Черкаської областей”.



Внаслідок російської ракетної атаки 14 січня було пошкоджено об’єкти енергетичної інфраструктури, за різними даними, у п’яти чи шести областях України.

Зокрема, під обстріл потрапили відразу дві теплові електростанції компанії ДТЕК, які раніше вже неодноразово зазнавали ворожих ударів. Одна з них зупинила виробництво електроенергії.

контекст:

Удар 14 січня став 12-ою масованою ракетною атакою РФ по інфраструктурі України з початку осені, ще 14 атак було виконано із застосуванням дронів-камікадзе, зазначали в “Укренерго”.

За даними уряду, фактично 50% енергосистеми пошкоджено чи зруйновано. Зокрема, російськими ракетами уражені всі теплові електростанції та більшість ГЕС.

Президент РФ Володимир Путін визнавав, що Росія цілеспрямовано обстрілює об’єкти енергетичної інфраструктури України.

Previous post “Дніпро-1” вперше в історії виграв у “Шахтаря” і лідирує в УПЛ, збільшивши відрив від “гірників”
Next post Російські ЗМІ написали, скільки офіційно заробляють дочки Путіна