Міжнародні банки мають нарешті реалізувати свої заяви та вийти з російського ринку – Нацбанк України

“НБУ неодноразово звертався та проводив зустрічі з міжнародною фінансовою спільнотою, закликаючи банківський та страховий сектор припинити бізнес-діяльність на території РФ та Білорусі”, – йдеться у повідомленні.

У Нацбанку зазначили, що такі звернення було направлено на адресу Raiffeisen Bank International, Intensa Sanpaolo, OTP Bank, ING Bank, Credit Agricole.

“Проводились зустрічі з керівництвом та акціонерами зазначених груп, у рамках яких НБУ ще раз отримав запевнення, що вони “продовжують вивчати всі стратегічні варіанти майбутнього їхнього бізнесу в Росії, включаючи варіанти виходу з цього ринку”. Оцінюючи ситуацію на 11-му місяці війни, Національний банк констатує відсутність прогресу для ухвалення остаточних рішень щодо виходу з російського ринку. Вважаємо це неприпустимим”, – заявили в НБУ.

Український банківський регулятор назвав “черговим свідченням того, що зроблені заяви відрізняються від фактичного стану справ”, інформацію про те, що структурні підрозділи міжнародних банків надають пільгові умови кредитування для учасників війни проти України.

Глава НБУ Андрій Пишний назвав “отруйною” причетність європейських компаній до економіки країни-терориста, і підкреслив, що “війна – це час обирати між прибутком та гідністю”.

“Щодня ми підбиваємо невтішні підсумки втрат, які принесла нашій країні війна. Щоранку починаємо день з хвилини мовчання, згадуючи про загиблих. У той час, як бізнес, що залишився в Росії, підсумовує і підраховує. зроблені майже рік тому і вийти з ринку зануреної по лікті в кров українців Росії”, – сказав він.

Війна Росії проти України Головне (оновлюється)

21 березня 2022 року, через тиждень після повномасштабного вторгнення Росії в Україну, Міністерство закордонних справ України опублікувало список найбільших компаній, які вирішили залишитися в Росії, незважаючи на її агресію. Серед них були, зокрема, австрійський Raiffeisen Bank та швейцарський Credit Suisse.

контекст:

Після вторгнення РФ в Україну Захід запровадив кілька пакетів санкцій проти Росії. Вони, зокрема, стосуються великих російських банків, низки близьких до президента РФ Володимира Путіна чиновників, бізнесменів та їхніх дітей.

Санкції також передбачають відключення низки банків РФ від міжнародної платіжної системи SWIFT. 2 березня від системи відключили банки ВТБ, “Відкриття”, “Новікомбанк”, “Промзв’язокбанк”, “Банк Росія”, “Совкомбанк” та ВЕБ. У червні було введено новий пакет санкцій, за яким від SWIFT відключили “Сбербанк”, “Московський кредитний банк” та “Россільгоспбанк”. Водночас, Україна закликає відключити від системи всі російські банки.

Крім того, США і Європа запровадили санкції проти Центробанку Росії, заморозивши його закордонні активи.

Previous post Форвард “Реала” Бензема виграв “Золотий м’яч – 2022”
Next post у розвідці розкрили деталі — Політика — tsn.ua