Верховній Раді пропонують відкрити інформацію щодо формування ціни на продовольство для військових – законопроект

Законопроект передбачає публікацію відомостей про складові вартості харчових продуктів та послуг для української армії. Крім цього, має бути оприлюднено калькуляцію вартості харчування, сплаченого державою для Збройних сил України з початку воєнного стану в країні.

У пояснювальній записці зазначається, що “закриття зазначеної вище інформації створює значні ризики неефективного використання бюджетних коштів при оборонних закупівлях”.

При цьому депутати не пропонують оприлюднити повну інформацію щодо закупівель для ЗСУ. Дані про номери та дислокацію військових підрозділів, постачальника товарів та послуг та їх кількість пропонується залишити в таємниці. Те саме стосується загальної ціни договору про продуктові закупівлі Міністерства оборони.

контекст:

21 січня видання DT.UA повідомило, що відповідно до угоди Міноборони від 23 грудня 2022 року міністерство закуповує продукти для українських військовослужбовців у два-три рази дорожче, ніж вони коштують у київських супермаркетах. Після публікації комітет Ради з нацбезпеки, оборони та розвідки заслухав керівництво Міноборони.

ТОВ “Актив компані”, про контракт з яким йшлося у статті, 22 січня виступило з офіційною позицією щодо скандалу у ЗМІ. Керівництво компанії стверджує, що порівняння цін на окрему одиницю товару в супермаркеті з вартістю в контракті є неправильним і маніпулятивним і що розголошення деталей контрактів ставить під загрозу безпечну роботу для постачання армії.

Міністерство оборони опублікувало свою позицію щодо цього питання також 22 січня. У відомстві вважають, що інформація про закупівлю поширюється “з ознаками умисних маніпуляцій” і вводить в оману.

Резніков прийняв відставку В’ячеслава Шаповалова з посади заступника міністра, повідомили 24 січня Міноборони. Шаповалов, який відповідав за тилове забезпечення Збройних сил України, попросив звільнити його, “щоб не створювати загрози для стабільного забезпечення ЗСУ у результаті кампанії звинувачень, пов’язаних із закупівлею послуг харчування”.

“Незважаючи на те, що озвучені звинувачення необґрунтовані та безпідставні, заява Шаповалова про звільнення є гідним вчинком у традиціях європейської та демократичної політики, демонстрація того, що інтереси оборони вищі, ніж будь-які кабінети чи крісла”, – сказано у заяві відомства.

Previous post Байден призначив постпреда з прав людини у Північній Кореї вперше з 2017 року – новини на УНН
Next post скільки людей мобілізують щомісяця — tsn.ua