З 24 лютого 2022 року на рахунки НБУ та великих фондів України задонатили майже 34 млрд грн – Opendatabot

“Тільки на рахунки НБУ і в три найбільші фонди країни задонатили понад 33,96 млрд грн. Йдеться про такі організації, як United24, “Повернися живим” та фонд Притули. На рахунки донатили як українці, так і іноземці”, – йдеться в повідомленні.

Opendatabot зазначає, що “найбільший внесок – 15,8 млрд. – був зібраний на рахунки НБУ за три місяці, з 24 лютого по 5 травня”.

“Майже половину – 47% – від донатів найбільших українських фондів зібрав United24, який з 5 травня “підхопив” естафету рахунку НБУ”, – йдеться у звіті.

У дослідженні також розміщено інфографіку надходжень у три фонди.


Інфографіка: opendatabot.ua

Інфографіка: opendatabot.ua


24 січня The New York Times повідомило, що $1 млн із отриманої в США спадщини перерахував на потреби Збройних сил України головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

контекст:

United24 – фандрайзингова платформа. Гроші надходять на рахунки Нацбанку України, щоб потім прямувати профільним міністерствам. Платформа збирає кошти за трьома напрямками: оборона та розмінування, медицина, відновлення зруйнованих населених пунктів.

Про запуск глобальної платформи United24 зі збирання коштів для України президент України Володимир Зеленський оголосив 5 травня 2022 року. В Офісі президента наголосили, що завдання United24 – стати головним вікном для збирання благодійних пожертв на підтримку України.

Фонд Сергія Притули – українська благодійна організація, що спеціалізується на допомозі силам оборони України та постраждалим від російсько-української війни. Вона була заснована у 2020 році.

З початку повномасштабного вторгнення фонд регулярно збирає кошти на закупівлю техніки для ЗСУ, зокрема бойових БПЛА Bayraktar. Останній великий збір пройшов у середині жовтня, коли Притула разом із активістом Сергієм Стерненком збирали гроші на дрони-камікадзе.

“Повернись живим” – один із найбільших фондів допомоги українським військовим, його у 2014 році заснував ІТ-фахівець із Києва Віталій Дейнега. Фонд забезпечує всі військові підрозділи тепловізорами та приладами нічного бачення, мобільними комплексами спостереження, безпілотниками, розмінованими комплектами та іншою високоточною технікою. Фонд також навчає снайперів, саперів, артилеристів, операторів безпілотних літальних апаратів та спеціалістів з надання медичної допомоги.

Previous post Жданов оцінив, наскільки можливе вторгнення РФ на Сіверському напрямку — tsn.ua
Next post Зеленський підписав закон 8271 про посилення відповідальності в армії – новини України, Політика