Війна, рецесія та фрагментація: що чекає на світ і чому надія для розвитку України все ще є – новини на УНН

На зустрічі світових лідерів та експертів у Давосі викристалізувалась низка викликів, що стоять сьогодні перед світом і одночасно зустріч дала надію, що ситуація не катастрофічна

КИЇВ. 25 січня. УНН. Цього року однією з головних тем Світового економічного форуму у Давосі, звісно, ​​була агресивна війна Росії проти України. Ці події впливають на баланс сил у світі та на світову економіку, яка і так виявилася на межі глобальної рецесії, викликають фрагментованість і розпорошеність.

“Ідеальний шторм” – так охарактеризував ситуацію у світі Генсек ООН Антоніу Гутерріш. Він зазначив, що в такій ситуації немає ідеальних рішень, але “зараз, як ніколи, настав час прокласти шляхи до співпраці у нашому фрагментованому світі”.

УНН зібрав для вас головні інсайти Світового економічного форуму, які показують проблеми, які стоять перед світовою спільнотою та Україною, але водночас демонструють, що вихід із складної ситуації є.

Інсайт 1: Незважаючи на очікування глобальної світової рецесії, МВФ прогнозує покращення економічного прогнозу у другій половині року.

“Нинішня висока інфляція, низькі темпи зростання, висока заборгованість та високий ступінь фрагментації знижують стимули для інвестицій, необхідних для відновлення зростання та підвищення рівня життя найбільш уразливих верств населення у світі”, – заявила керуючий директор ВЕФ Саадія Західі.

Дві третини провідних економістів приватного та державного секторів, опитаних Світовим економічним форумом, очікують на глобальну рецесію у 2023 році — тобто зниження темпів розвитку економіки, ймовірно, зі зростанням інфляції.

Опитування було проведено після того, як Світовий банк знизив свої прогнози зростання на 2023 рік до рівня, близького до рецесії, для багатьох країн, оскільки вплив підвищення процентних ставок центральним банком посилюється, війна Росії проти України триває, а основні світові економічні двигуни перестають працювати. Світовий банк очікує зростання світового ВВП на рівні 1,7% у 2023 році, що є найповільнішим темпом після рецесій 2009 та 2020 років з 1993 року. Однак президент Європейського центрального банку Крістін Лагард пояснила, що справи кращі, ніж побоювалися. А за словами Голови Європейської комісії Урсули фон дер Ляйєн послаблення у підтримці України не буде: від допомоги у відновленні електро-, тепло- та водопостачання до підготовки до довгострокової реконструкції. ЄС підтримуватиме Україну стільки часу, скільки буде потрібно.

Оптимізму додав і МВФ, який очікує на покращення у другій половині 2023 року. Крім того, лідери бізнесу та топ-чиновники зазначили, що оскільки Китай послаблює контроль над коронавірусом, США розпочинають бум зелених інвестицій, а Західна Європа пристосовується до наслідків повномасштабної російської агресії проти України.

Водночас, на форумі пролунав заклик до всіх лідерів країн та політиків бути прагматичними, співпрацювати, чинити правильно та зберігати інтеграцію світової економіки на благо всіх нас. Тільки це дозволить здійснитися найкращим прогнозам та пройти складний період достойно.

Інсайт 2: Міжнародне сприйняття України докорінно змінилося.

Раніше її сприймали як хаотичну та корумповану країну – сьогодні Україна є моральним взірцем для всього світу. І українське суспільство також змінюється. Світ нарешті побачив, хто така Україна та хто такі українці: які вони витривалі, сміливі та добрі. І це надихає весь світ.

Єдність у підтримці України поєднувала всіх учасників форуму. Українці ж у свою чергу демонструють, що немає чіткого кордону між бізнесовими зобов’язаннями, людьми, податками, зарплатами, зараз усе об’єдналося — усі намагаються допомагати один одному. Українське суспільство та бізнес демонструють усьому світу, що виявився на межі посилення блоковості та фрагментарності, що основи єдності можуть бути більшими за фінансову вигоду.

Цитата

“У 2021 році ми в Parimatch запитали співробітників, що для них головна мотивація, і більшість відповіла, що нові продукти, нові можливості, високі зарплати тощо. Зараз 95% відповіли, що хочуть відновити нашу країну, платити податки, допомагати нашій армії — це є нові головні цінності”, — розповів. УНН CEO Parimatch Максим Ляшко

Переоцінка цінностей змінює сприйняття України у світі, а це збільшує шанси не лише на отримання широкої підтримки зараз, а й на швидке повоєнне відновлення, про яке слід думати вже сьогодні. Але для розвитку сильної економіки, на жаль, недостатньо лише зміни моральних орієнтирів суспільства, треба щось запропонувати у ключових галузях, мати можливість продемонструвати конкурентоспроможність. І в цьому аспекті Україні є що запропонувати.

Інсайт 3: ІТ-сектор залишається пріоритетною галуззю у відновленні економіки України

Українська делегація, присутня на ВЕФ, наголосила на чотирьох пріоритетних галузях, які мають стати основою економічного розвитку України після Перемоги:

  • мілітарі-тек (високотехнологічне озброєння);
  • металургія, гірнича промисловість та машинобудування;
  • сільське господарство та харчова промисловість;
  • ІТ-галузь.

“Уже наступного дня після перемоги Україна стане своєрідною світовою інвестиційною Меккою. Компанії, які готові інвестувати в Україну та локалізувати тут виробництво, розуміють, що йдеться фактично не лише про український ринок, а про ринок ЄС, адже Україна буде у Європейському Союзі. Саме приватні міжнародні інвестиції можуть стати ядром для відновлення України”, – зауважила під час виступу на форумі перша віце-прем’єр-міністр Юлія Свириденко.

Український бізнес продемонстрував стійкість, уміння працювати в кризових умовах, можливість і під час війни виконувати взяті на себе зобов’язання, масштабувати вже розпочаті проекти та навіть запускати нові. При цьому українські підприємці не забули про необхідність сплачувати податки та підтримувати армію. ІТ-галузь, як наймолодша, продемонструвала кращу стійкість та водночас гнучкість — ІТ-армія не лише допомагає нашим військовим грошима, а й втілює в життя найнесподіваніші та сміливіші ідеї, які допомагають у нашій боротьбі. Такий бізнес гідний поваги, підтримки та здатний стати основою для стрімкого економічного розвитку.

“З початку війни ми витратили понад 12 млн дол. на допомогу нашій армії. Наші партнери витратили мільйони, щоб допомогти Україні через United24 та іншими способами”, – зазначив CEO Parimatch, додавши, що навіть після 24 лютого низка бізнесів продовжує інвестувати в компанії чи виробництво на території України, незважаючи на всі ризики.

Previous post Що таке військовий резерв України, з кого він складається та кого мобілізують
Next post Тіна Кароль у день свого 38-річчя показалася у светрі та колготах з написом ЗСУ: фото