Дефіцит потужності в енергосистемі зростає через похолодання – “Укренерго”

“Споживання електроенергії в Україні збільшується через похолодання. Відповідно, значно зростає і дефіцит потужності”

У компанії нагадали, що виробництво електроенергії на електростанціях, які ще працюють після ракетних та дронових атак російських загарбників, не може повністю покрити споживання.

Усі обленерго отримали ліміти споживання, які діють протягом доби, їхнє перевищення призводить до застосування аварійних відключень, попередили в “Укренерго”.

У компанії також повідомили, що за останню добу через артилерійські обстріли було пошкоджено енергетичну інфраструктуру в прифронтових районах на півдні та сході. Там, де військові дозволили, продовжуються ремонтні роботи.



контекст:

Росія восени та взимку здійснила 12 хвиль масованих ракетних та 14 безпілотних атак на українську енергетику. У країні почали вводити тимчасові відключення світла, окремих випадках вони сягали кількох діб.

За даними уряду на грудень, фактично 50% енергосистеми пошкоджено чи зруйновано. Зокрема, російськими ракетами уражені всі теплові електростанції та більшість ГЕС.

Крім того, понад 10 ГВт основних встановлених потужностей поки що недоступні українській енергосистемі і перебувають під контролем російських окупантів. Це найбільша в Україні та Європі Запорізька АЕС, Запорізька ТЕС, Луганська ТЕС, Вуглегірська ТЕС, Каховська ГЕС. На тимчасово окупованих південних територіях також знаходиться більшість вітрових і сонячних електростанцій.

Президент РФ Володимир Путін визнав, що Росія цілеспрямовано обстрілює об’єкти енергетичної інфраструктури України.

Previous post ЗСУ відійшли із Соледара, щоб зберегти особовий склад. Основне завдання виконано — Черевий – новини України, Політика
Next post “Поводяться дуже дивно”: Подоляк прокоментував кадрові “чистки” у владі й розповів про алгоритм звільнень