Розблокування морських шляхів дасть Україні $20 млрд і зменшить фінансове навантаження на міжнародних партнерів – ICC Ukraine

“У війні перемагають економіки. І російський агресор свідомо завдав удару українській економіці. Це і руйнація промислових потужностей, енергетики та блокування морських портів, через які йшла левова частка всього експорту. Ми бачимо, наскільки скоротилися надходження до державного бюджету. Завдяки міжнародній допомозі Україні вдається забезпечити фінансування витратних статей. Але ми повинні розуміти: країна житиме, відновлюватиметься і розвиватиметься лише тоді, коли ми вирішимо питання забезпечення себе власними ресурсами”, – сказав експерт.

За його словами, Україна може зайняти ніші, які звільнилися після накладення санкцій на російський експорт, то залізничні коридори не можуть забезпечити повноцінні потоки товарів. Щоб розблокувати порти, потрібно разом з країнами-партнерами, ООН та бізнес-організаціями підняти це питання на високий рівень обговорення.

“Важливість цієї проблеми розуміють і в Європі. Безперервне донорське фінансування не може бути вічним: слід запустити економіку саме України, а без відкритих торгових воріт це зробити складно. За оцінками експертів, надходження в Україну валюти внаслідок відкриття морської логістики перевищили б 20 мільярдів доларів” на рік. Для порівняння – це більше, ніж європейські країни, нам надали у вигляді допомоги”, – пояснив Щелкунов.

Експерт додав, що підприємства в Україні втратили можливість не лише експортувати продукцію, а й імпортувати сировину та обладнання.

контекст:

Росія блокувала вивезення української продукції із морських портів після початку повномасштабного вторгнення в Україну 24 лютого. У травні президент України Володимир Зеленський говорив, що в українських портах заблоковано 22 млн. тонн зерна, яке мало піти на експорт.

22 липня у Туреччині відбулося підписання угод про морський експорт українського зерна. Україна підписала документ із Туреччиною та ООН, Росія дзеркально зробила те саме. Перше судно, завантажене українським зерном після досягнення домовленості про розблокування експорту, вийшло із порту Одеси вранці 1 серпня. Завдяки чорноморській “зерновій ініціативі” знизилися ціни на продовольство, це опосередковано врятувало з голоду понад 100 млн осіб, заявили в ООН.

17 листопада у Стамбулі домовилися про продовження роботи “зернового коридору” ще на 120 днів.

За даними Мінінфраструктури України, з 1 серпня по 20 грудня 2022 року понад 14 млн. тонн агропродукції. було експортовано до більш ніж 40 держав світу.

Про наміри України розвивати угоду, що передбачає експорт зерна, та додати сталь у перелік товарів, що експортуються морськими шляхами, заявляла у січні перший віце-прем’єр – міністр економіки Юлія Свириденко.

Previous post Шольц поспілкувався із Зеленським після рішення про Leopard для України – новини на УНН
Next post Росія запанікувала після дозволу Німеччини передати Україні танки Леопард — tsn.ua