Ісландія обіцяє допомогти відновити енергосектор України – Міненерго

Сторони обговорили допомогу енергетичному сектору України в умовах масованих російських атак та двосторонню співпрацю в енергетиці.

Галущенко наголосив, що вже понад три місяці росіяни обстрілюють об’єкти української енергетичної інфраструктури з різних видів озброєння – ракет, дронів та артилерії. Він додав, що українські енергетики цілодобово працюють над відновленням об’єктів, використовуючи, зокрема, надану міжнародними партнерами допомогу.

“Тордарсон підкреслив, що його країна підтримує український народ і надаватиме всю необхідну допомогу, зокрема українському енергетичному сектору”, – йдеться у повідомленні прес-служби.

Сторони відзначили зацікавленість у співпраці щодо відновлюваної енергетики, яка грає одну з ключових ролей в енергосистемі Ісландії.



У грудні 2022 року уряд Ісландії заявив про виділення додаткових $3 млн. для підтримки України в умовах зими та російських обстрілів. Повідомлялося, що ці кошти країна передасть Фонду енергетичної підтримки України та бюджетної підтримки через Світовий банк.

контекст:

Росія восени та взимку здійснила 13 хвиль масованих ракетних та 15 безпілотних атак на українську енергетику. У країні почали вводити тимчасові відключення світла, окремих випадках вони сягали кількох діб.

За даними уряду на грудень, фактично 50% енергосистеми пошкоджено чи зруйновано. Зокрема, російськими ракетами уражені всі теплові електростанції та більшість ГЕС.

Президент РФ Володимир Путін визнав, що Росія цілеспрямовано обстрілює об’єкти енергетичної інфраструктури України.

Previous post між плиткою більше не буде бруду — Цікaвинки — tsn.ua
Next post окупаційні війська на всіх напрямках нарощують використання авіації та продовжують наступ на сході — tsn.ua