Україні цього року потрібно $17 млрд для відновлення енергетики, інфраструктури та житла – Шмигаль

Він зазначив, що 26 січня Україна пережила вже 13-ту велику ракетну атаку проти енергосистеми.

“Тому важливо, що цього тижня під час засідання енергетичного “Рамштайну” нам вдалося домовитися про збільшення допомоги енергосистемі України. Ми розуміємо, як пережити цю зиму, але вже готуємо план того, як відновлювати нашу енергосистему навесні та влітку”, – сказав прем’єр. .

Він підкреслив, що йдеться не про тимчасові рішення, а про зміну підходів, будівництво та розвиток децентралізованої генерації, якісне відновлення та захист мереж розподілу.

“Питання швидкого відновлення енергосистеми стало одним із ключових на засіданні у форматі “фінансового Рамштайну”. Цього року потрібно профінансувати величезний дефіцит бюджету в розмірі близько $38 млрд. Ще $17 млрд. цього року необхідно для швидкого відновлення енергетики, гуманітарного розмінування, відновлення житла , критичної та соціальної інфраструктури”, – сказав Шмигаль.

Він пояснив, що у цьому форматі Україна також збирає ключових фінансових донорів, щоб вся підтримка була системною, ефективною та прозорою.

“Водночас, ми продовжуємо розробку довгострокової стратегії відновлення. Долучаємо до неї партнерів. Очікуємо, що одну з ключових ролей у цій стратегії відіграватиме Організація економічного співробітництва та розвитку”, – додав глава уряду.

контекст:

У вересні 2022 року голова комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Верховної Ради України Данило Гетьманцев заявляв, що дефіцит бюджету більш ніж у 30 разів більше за аналогічні показники минулого року. Водночас, завдяки надходженню значної грантової допомоги вдається його збалансувати, зазначав він.

Фінансова допомога Україні від країн, що входять до “Великої сімки”, дозволить покрити більшу частину дефіциту бюджету у 2023 році, заявив 25 грудня Шмигаль.

Державний бюджет за 2022 рік було виконано з дефіцитом 911,1 млрд. грн., у тому числі загальний фонд – 909,5 млрд. грн., повідомило Міністерство фінансів України 3 січня 2023 року.

Внаслідок війни, яку розпочала Росія, Україна зазнала збитків на суму понад $700 млрд, повідомляв Шмигаль 3 січня. Він заявляв, що відновлювати Україну влада має намір насамперед за рахунок заарештованих активів РФ.

Previous post У Європі розгорівся скандал через колишній театр російського балету, який видає себе за одеський оперний
Next post Італія та Франція замовлять 700 ракет для комплексів SAMP-T, які передадуть Україні – міністри оборони