Витрати американських коштів Україною беруть під контроль спецінститути США. Це хороший сигнал – Бутусов

“Визначна подія в історії України. США розпочали впорядкування дій української влади, яка виявила свою неспроможність самостійно управляти ресурсами держави в умовах війни. Тепер витрати американських коштів Офісом президента та урядом беруть під контроль спеціальні інститути США”, – написав він.

Журналіст вважає, що на роботу правоохоронної та судової системи України “США не покладаються та створюють свою інспекцію”.

“З огляду на те, що США фінансують загалом увесь державний бюджет, то контролюватимуть майже всі. І саме створення генеральної інспекції призвело до цілої низки кримінальних справ, відставок та звільнень серед “слуг народу”. Це хороший сигнал. Сподіваюся, що американці створять і структуру щодо аналізу дій та розробки оборонної стратегії, тому що важко дивитися на цей безлад і хаос у владі, яка не здатна визначити пріоритети оборонного планування та створити дієві інструменти реалізації оборонної політики”, – пояснив Бутусов.

За його словами, Україні “також потрібен американський офіс” для аналізу рішень у сфері оборони та допомоги у ухваленні професійних рішень.

“До речі, згадав, що чинний заступник голови Офісу президента Олег Татаров, підозрюваний у справі про крадіжку квартир Нацгвардії, виступав публічно проти “зовнішнього управління” Україною. Цікаво, що він скаже зараз і скільки він там обійматиме посаду?” – написав Бутусов.



В офісі генерального інспектора США з міжнародного розвитку 25 січня оголосили номери телефонної гарячої лінії для інформації про можливі порушення, пов’язані з американською підтримкою України. Йдеться про “нагляд за використанням коштів та ресурсів, наданих американськими платниками податків на підтримку України”.

контекст:

Із закликами провести аудит наданої Україні допомоги виступали у грудні 2022 року у Республіканській партії США.

Посол України у США Оксана Маркарова в інтерв’ю ABC News 18 грудня заявила, що Київ вітає заклики Республіканської партії до більшої підзвітності України. Вона наголосила, що Україна працює з Конгресом на “двопартійній основі”. За словами Маркарової, вже існує звітність щодо бюджетних програм і Україна “чекає продовження” роботи з цього напряму.

26 січня заступник держсекретаря США з політичних питань Вікторія Нуланд заявила, що в Україну прибули американські аудитори, які мають на меті перевірити використання Україною військової допомоги, що надається Заходом.

Previous post Військові чиновники США “непомітно підштовхують” Пентагон до передачі ЗСУ F-16 – Politico – новини України, Політика
Next post Чому рахунки за світло зросли, якщо електрики майже немає