Після початку війни експорт ЄС у Росію впав на 47%, у СНД – зріс на 48%

За дев’ять місяців російського вторгнення в Україну експорт товарів з Євросоюзу до Росії скоротився на 47%, до країн СНД – зріс на 48% порівняно з тим самим періодом 2021 року. Це випливає з даних Євростату, на які посилаються Euromonitor International та РБК.

Згідно з наведеними даними, до Росії після її вторгнення в Україну Євросоюз експортував товари на 36,3 мільярда євро (порівняно з 69,2 мільярда роком раніше). За той же час до країн СНД – а саме: до Вірменії, Білорусі, Грузії, Казахстану, Киргизстану та Узбекистану – товарів з Євросоюзу надійшло на 20,3 мільярда євро (порівняно з 13,7 мільярда років тому).

При цьому експорт із зазначених країн СНД до Росії теж зріс – майже на 40%, або на 9,4 мільярда євро у грошовому вираженні, випливає із даних, зібраних РБК.

Керівник відділу вивчення даних Euromonitor International Вайдотас Земліс-Балевичус припускає, що значна частина товарів, яка надходить до країн СНД із Євросоюзу, перенаправляється до Росії. Про те саме раніше писали аналітики американського центру Silverado.

Проаналізувавши дані Євростату, Земліс-Балевичус виявив понад сто можливих “санкційних аномалій”, під якими він розуміє великий експорт, який збільшився щонайменше вдвічі після початку війни, незважаючи на введені проти Росії санкції через її вторгнення в Україну. Серед таких аномалій: постачання уживаних легкових автомобілів з Литви до Білорусі, смартфонів та ноутбуків з Чехії до Казахстану, авіаційної гасу з Греції до Грузії.

Відомо, що в першому півріччі 2022 року Казахстан різко наростив експорт смартфонів до Росії – більш ніж дві тисячі разів у доларовому вираженні, згідно з офіційною статистикою Казахстану.

Греція, Кіпр, Чехія та Естонія у 3-5,5 разів збільшили постачання санкційних товарів у сусідні з Росією країни, підрахував Земліс-Балевичус. Експорт інших країн виріс скромніше, не наростили свої постачання до СНД лише Швеція та Мальта.

Previous post Гетманцев у розпал війни анонсував підвищення податків для ФОП й запровадження касових апаратів
Next post Відновлювані джерела енергії вперше випередили газ у виробництві електроенергії в ЄС