НБУ зобов’язав банки сформувати додаткові резерви на 73 млрд грн.

Загальний обсяг обов’язкових резервів, який банки мають сформувати після посилення вимог з боку Національного банку, орієнтовно збільшиться на 73 млрд грн. Про це йдеться у повідомленні НБУ у вівторок.

Підписуйтесь на LIGA.Бізнес у Telegram: коротко про важливе

Такий крок сприятиме зниженню профіциту ліквідності у банківській системі, і банки розпочнуть активні конкуренції за термінові кошти вкладників, вважають у НБУ. Регулятор очікує, що в результаті зростатимуть як ставки за гривневими активами, так і частка термінових депозитів у банківській системі.

Крім того, з 11 лютого розширюється перелік облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП), за рахунок яких банки можуть покривати до 50% загального обсягу обов’язкових резервів.

Крім бенчмарк-ОВДП з міжнародним ідентифікаційним номером UA4000227045, банки можуть включати до покриття обов’язкових резервів бенчмарк-ОВДП з ISIN UA4000227094 та UA4000227102. Вони вперше розміщувалися на первісних аукціонах 24 січня.

За оцінками Національного банку, такий крок спонукатиме банки й надалі збільшувати активність на аукціонах Міністерства фінансів з розміщення ОВДП, що сприятиме активізації внутрішнього боргового ринку та уникненню емісійного фінансування дефіциту бюджету Національним банком у 2023 році.

Читайте також Нацбанк змушує банки більше резервувати, але є лазівка. Депозити стануть цікавішими

Андрій Водяний

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею та натисніть Ctrl+Enter.

Previous post війська РФ не змогли перерізати трасу, якою йде забезпечення ЗСУ
Next post Військовий повернувся з фронту, але загинув у Києві через генератор