Російський ринок повністю залишили лише 6% іноземних компаній – KSE – новини на УНН

КИЇВ. 31 січня. УНН. Лише 6% міжнародних компаній, представлених російському ринку на початок повномасштабної війни, остаточно згорнули своєї діяльності у Росії. Зараз 179 компаній завершили вихід із російського ринку, а 1159 – перебувають у процесі виходу. Про це йдеться в щотижневому моніторингу KSE Institute про вплив виходу іноземних компаній на економіку Росії. УНН.

Подробиці

Станом на 29 січня 179 іноземних компаній завершили діяльність у Росії. За останній тиждень до категорії «вийшли» додалися 2 компанії. Зараз 1159 міжнародних бізнесів згорнули російські операції та виходять, ця кількість становить 38%. Ще 16% – 491 компанія – скоротили поточні операції і продовжують вичікувати. Проте 40%, тобто 1218 іноземних підприємств, продовжують працювати в Росії без змін.

За підрахунками аналітиків KSE Institute, іноземні компанії, які остаточно пішли з Росії, забезпечували роботою не менше 307,6 тис. осіб (22,1% персоналу міжнародних компаній, представлених у Росії), їхній річний дохід становив 42,1 млрд дол., капітал компаній оцінювався в 34,4 млрд дол., а вартість активів досягала 37,1 млрд дол. У 2021 році вони сплатили 3,3 млрд дол. податків, що становить 13,4% від загальної суми податків, сплачених іноземним бізнесом бюджети всіх рівнів.

Також експерти KSE Institute проаналізували поведінку на російському ринку компаній із Польщі. В останній довоєнний рік товарообіг між Росією та Польщею становив 22,5 млрд дол. 2 з 50 (4%) польських компаній завершили продаж своїх акцій і остаточно пішли з Росії. Ще 64% компаній з Польщі призупинили свою діяльність та перебувають у процесі виходу, 24% – чекають, обмеживши діяльність. Лише 8% – все ще залишаються в Росії. Компанії, що вийшли, генерували близько 43% виручки польських компаній на російському ринку.

Остаточно пішли з Росії розробник одягу LPP та виробник замороженої продукції Hortex. Згортають свою діяльність у Росії, зокрема, польська мережа магазинів Żabka та нафтовий концерн Orlen. При цьому поки вичікують такі компанії як виробник упаковок для напоїв Canpack та фармацевтичний завод Polpharma, який виробляє ліки для кардіології, гастроентерології та неврології.

Нагадаємо

Економіст розповів, що може включати 10-й пакет санкцій проти Росії.

Previous post У Польщі пояснили, чому не зможуть передати Україні літаки F-16 — Світ — tsn.ua
Next post у Міноборони повідомили про доручення внести зміни до договорів щодо строків і цін