На 20% зросла капіталізація європейських військових компаній, тому що допомога Україні – це збільшення інвестицій

“Якщо, не дай Боже, Росія продовжуватиме наступальну операцію, то я вам можу точно сказати, що тоді бюджети Німеччини та країн-членів НАТО на оборону потрібно подвоїти чи потроїти”, – сказав він.

За словами екс-прем’єра України, “інвестувавши в Україну, забезпечуючи зброю для України”, її найближчі союзники “зменшують власні військові витрати у стратегічній перспективі”.

“З іншого боку, вони забезпечують для себе безпеку. Ключове – вони стоять на правильній стороні історії, а правильний бік історії – це вони допомагають країні, яка захищає себе. Вони допомагають країні, яка захищає світовий порядок”, – заявив Яценюк.

Він зазначив, що у 2022 році акції компанії Rheinmetall, яка виробляє німецькі танки Leopard, зросли більш ніж на 20%.

“Якщо ви подивіться повністю на весь оборонний сектор країн-членів НАТО, середньостатистично за минулий рік на 21% зросли всі акції, тобто капіталізація військових компаній. Чому? Тому що допомога Україні – це означає військові витрати. Військові витрати – це збільшення виробництва зброї. Збільшення виробництва зброї означає більше інвесторів у ці компанії”, – пояснив Яценюк.

Він вважає, що після рішення Заходу надати Україні сучасні танки зростуть і акції компаній, які виробляють танки, а також виробників ракетних систем залпового вогню HIMARS.

“Плюс також американці ухвалили рішення про суттєве збільшення виробництва снарядів 155-го калібру. Це все – одні ланцюжки. Це великий геополітичний ланцюг та економічний ланцюг. У рамках прийнятого рішення за допомогою України це допомога і самому Заходу, і це захист і України, і самого Заходу”, – наголосив Яценюк.

Війна Росії проти України Головне (оновлюється)

ВІДЕО

Відео: У гостях у Гордона / YouTube

контекст:

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін оголосив про вторгнення в Україну, розпочавши повномасштабний етап війни. Фактично РФ розв’язала війну проти України у 2014 році, коли після Революції гідності вона незаконно анексувала Крим та окупувала частину Донецької та Луганської областей.

Західні партнери допомагають Україні оборонними постачаннями, зокрема боєприпасами та зброєю, у тому числі пообіцяні британські танки Challenger 2, німецькі Leopard 2, американські Abrams.

Наразі йдеться про можливість постачання в Україну західних винищувачів.

Previous post МЗС України закликало пославши Угорщини вплинути на риторику Орбана
Next post 1 лютого — яке церковне свято в православному календарі