Індекс ділових очікувань НБУ опустився до 37,5 пунктів у січні 2023 року – новини України, Економіка

Індекс очікувань ділової активності опустився до 37,5 пунктів у січні 2023 року з 42,1 у грудні минулого року. Про це повідомляє прес-служба Національного банку України.

Дефіцит електроенергії, руйнування підприємств та інфраструктури, порушення логістики, скорочення пропозиції товарів та послуг, зростання виробничих витрат, а також низька платоспроможність населення продовжують негативно впливати на економічну активність підприємств, йдеться в повідомленні.

Підписуйтесь на LIGA.Бізнес у Telegram: коротко про важливе

Підприємства промисловості посилили песимістичні очікування щодо власних економічних перспектив через дефіцит електроенергії, подорожчання виробничих витрат та зменшення попиту: секторальний індекс у січні знизився до 40,6 з 43,4 у грудні 2022 року.

Через бойові дії, подорожчання сировини, скорочення інвестицій, а також сезонного чинника тривало зниження рівня ділової активності підприємств будівництва: секторальний індекс склав 34,5 (у грудні – 35,6).

Підприємства торгівлі найбільш песимістично оцінювали свою діяльність на тлі скорочення пропозиції товарів: секторальний індекс у січні знизився до 33,9 із 42,1. Типове зниження активності на початку року, посилене зниженням доходів населення, зумовило різке погіршення оцінок товарообігу та обсягів закупівлі товарів для продажу.

Підприємства сфери послуг посилили негативні оцінки своїх економічних результатів через руйнування інфраструктури, складнощі із постачанням та підвищення тарифів: секторальний індекс склав 37,2 порівняно з 41,8.

Більшість підприємств очікують подальшого зростання цін та тарифів на власну продукцію/послуги через подорожчання закупівельних цін та цін підрядників.

Підприємства всіх секторів налаштовані на подальше скорочення загальної чисельності працівників, найбільше у секторі будівництва.

НБУ проводив опитування 422 підприємств із 5 по 24 січня 2023 року.

Читайте нас у Telegram: тільки важливі та перевірені новини

Роман Бриль

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею та натисніть Ctrl+Enter.

Previous post Польща запропонувала країнам НАТО домовитись про гарантії безпеки для України – новини України, Політика
Next post Саакашвілі на відео у суді зняв майку, щоб показати, наскільки виснажений. Трансляцію перервали