Рахункова палата заявила, що Фонд держмайна допустив порушень понад 90 млрд грн

Аудитори Рахункової палати виявили порушення при адмініструванні доходної частини бюджету – недоплату за результатами фінансово-господарської діяльності на понад 42 млн. грн. Також вони встановили, що майже 11 млн грн Фонд та його регіональні відділення використали непродуктивно, неефективно керували коштами та майном на понад 33 млн грн.

Крім цього, виявлено безпідставно нараховану та виплачену зарплату керівнику одного з держпідприємств та трьом заступникам керівника регіонального відділення. Через це бюджет втратив понад 2 млн. грн.

З грудня 2019 року по грудень 2021 року Фонд прийняв у свою сферу управління понад 571 держпідприємство, установу та організацію, більша частина яких не діє, перебувають у процесі ліквідації та банкрутства або відомості про які відсутні. Так, наприкінці 2021 року ФДМУ керував 636 держпідприємствами, установами та організаціями, з яких лише 28% були працюючими. Аудит встановив, що цілісні майнові комплекси держпідприємств Фонд та його регіональні відділення брали у свою сферу управління без проведення інвентаризації.

2020 року лише 46 держпідприємств відрахували частину чистого прибутку до держбюджету з 86, які планували це зробити, у 2021 році – 33 держпідприємства. Держбюджет недоотримав понад 42 млн. грн. відрахувань частини чистого прибутку.

Аудит також показав, що недобросовісне управління майном держпідприємства “Пуща-Водиця” призвело до укладання у 2006-2015 роках на невигідних для держави умовах низки договорів. Їхня реалізація створює ризики відчуження активів держпідприємства за орієнтовним розрахунком понад 40 млрд грн.

Крім того, 21 земельну ділянку ДП “Пуща-Водиця” загальною площею майже 55 га використовували не за цільовим призначенням, що створює високий ризик їх втрати. На момент проведення аудиту за орієнтовним розрахунком вартість цих ділянок становила понад 7 млрд грн.

Previous post Міжнародний олімпійський комітет погодився дотримуватися санкцій проти російських та білоруських спортсменів
Next post Є дві слабкі точки у структурі Російської імперії, на які ми повинні тиснути – еліти та національні околиці.