інфляція. ФРС США сповільнив, але не припинив підвищення процентної ставки – Новини України, Економіка

Федеральний резерв США оголосив про підвищення базової ставки на 0,25 процентного пункту – до 4,5-4,75%. Попередні підвищення були більш значними: на попередньому засіданні Федрезерв збільшив ставку на 0,5 в.п., а раніше підвищував її чотири рази поспіль по 0,75 в.п.

Підписуйтесь на LIGA.Бізнес у Telegram: коротко про важливе

Тепер ставка федерального фінансування перебуває на рівні, який востаннє був у 2007 році напередодні світової фінансової кризи.

“Останні показники вказують на помірне зростання витрат і виробництва. Приріст числа робочих місць в останні місяці був стійким, а рівень безробіття залишався низьким. Інфляція дещо ослабла, але залишається високою”, – йдеться у комюніке відомства.

Враховуючи, що у США цільовий орієнтир інфляції встановлено на рівні 2%, а вона втричі вища – у грудні було 6,5% – Федрезерв готовий до подальшого підвищення базової ставки.

За словами глави ФРС Джерома Пауелла, “потрібно набагато більше доказів того, що інфляція сповільнюється”.

Цінова стабільність є наріжним каменем економіки, тому подальше підвищення відсоткових ставок є необхідним, вважає він. Члени Федерального комітету з операцій на відкритих ринках (FOMC) на засіданні обговорювали можливість підвищення ставки ще кілька разів перед тим, як зробити паузу.

За словами Пауелла, ФРС має ще деякий час проводити обмежувальну грошово-кредитну політику, щоб отримати від неї повний економічний ефект.

Він також наголосив на необхідності збільшення ліміту держборгу США, тому що інші інші варіанти “високо ризиковані”. “Не думайте, що ФРС зможе захистити економіку у разі дефолту”, – заявив він.

  • Минулого тижня НБУ дав прогноз інфляції в Україні на три роки. Він очікує на її уповільнення до 18,7% цього року і 10,4% – наступного. 2025 року індекс споживчих цін може повернутися до однознакового рівня – 6,7%.

Андрій Водяний

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею та натисніть Ctrl+Enter.

Previous post Що сіяти на розсаду в лютому, щоб отримати хороший урожай — Укрaїнa — tsn.ua
Next post Війна Росії проти України підриває її роль як експортера зброї – розвідка Британії