Україна чекає на продовження безмитної торгівлі з ЄС до кінця 2024 року – новини на УНН

КИЇВ. 2 лютий. УНН. Україна розраховує на значний прогрес в інтеграції у внутрішній ринок ЄС та продовження терміну дії безмитної торгівлі з Європейським Союзом до кінця 2024 року. Про це йшлося під час зустрічі прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля та міністра фінансів Сергія Марченка з виконавчим віце-президентом Єврокомісії Валдісом Домбровскісом, повідомили в уряді. УНН.

Прем’єр наголосив, що інтеграція у внутрішній ринок ЄС та подальше поглиблення торговельних відносин життєво необхідно для можливості України протистояти російській агресії.

Цитата

“Зокрема, важливо до кінця 2024 року зберегти безмитне ввезення наших товарів до Євросоюзу”, – зазначив Денис Шмигаль.

Подробиці

Шмігаль подякував за потужну макрофінансову допомогу ЄС. Зокрема, за програму підтримки у розмірі 18 млрд. євро, з яких 3 млрд. євро вже надійшло в Україну.

«Важливо, щоб фінансові ресурси надходили прогнозовано та ритмічно. Для цього ми створили платформу «фінансового Рамштайну», — наголосив глава уряду.

Він також закликав ЄС приєднуватись до швидкого відновлення України.

«Цього року на ці потреби потрібно 17 млрд. доларів. Одним із ключових джерел фінансування є російські активи. Слід створити реальний механізм їхнього спрямування на компенсацію збитків, завданих війною», — заявив Прем’єр-міністр.

Зі свого боку Валдіс Домбровскіс, як зазначено, наголосив, що ЄС і надалі всебічно підтримуватиме Україну.

Доповнення

На початку січня Україна та ЄС оголосили, що 3 лютого Президент України Володимир Зеленський зустрінеться з головою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляйєн та головою Євроради Шарлем Мішелем.

Понад десяток єврокомісарів хотіли провести переговори з представниками уряду у Києві безпосередньо перед самітом Україна-ЄС у лютому.

На найвищому рівні вирішуватиметься питання фінансової та військової підтримки України. Україна на саміті сподівається домогтися “суттєвого стрибка вперед”, особливо у конкретних галузях – угода про “промислове безвіз”; призупинення дії мит на український експорт ще на рік; та “активний прогрес” у приєднанні до схеми платежів SEPA (Єдина зона платежів у євро) та включенні України до зони мобільного роумінгу ЄС. А також щодо просування України на шляху до членства в ЄС.

ЗМІ повідомляли, що ЄС за підсумками саміту похвалить Україну за прогрес у реформах, але навряд чи ухвалить рішення про швидкий вступ.

Previous post Україна закликала Тбілісі передати політика і заявила про “згортанні демократії в Грузії” — Політика — tsn.ua
Next post ЄС підготує удвічі більше українських військових, ніж планував, і дасть 25 млн євро на розмінування – Боррель