ГБР заявило про затримання п’яти осіб за постачання Міністерству оборони яєць по 17 грн та “віртуальних продуктів”

Затримано п’ятьох осіб – це представники підприємств-постачальників та військові, які відповідають за забезпечення однієї з військових частин ЗСУ, а також військовослужбовець, який, як стверджують у бюро, вів “чорну бухгалтерію”.

Йдеться про підприємців, які, за даними слідства, постачали продукти за завищеними цінами для Міноборони, зокрема, яйця по 17 грн.

“Особливу увагу [следователей] приділяється забезпеченню продуктами харчування, оскільки тут, на думку злодіїв, найпростіше “заховати кінці у воду” – продукти можна “списати”, “з’їсти на папері”. Одним із таких епізодів є діяльність фірм, які серед іншого постачали яйця за завищеними цінами для Міноборони”, – йдеться у повідомленні.

У ГБР наголосили, що фігуранти використовували й інші схеми – до фінансово-господарських документів вносилися неправдиві дані про те, що продукти поставлені на склад військової частини, хоча насправді нічого не постачалося. Потім “віртуальні” продукти списували – їх нібито вжили солдати.

“Сума встановлених збитків державі від діяльності цієї групи наразі сягає понад 4,6 млн грн. Зекономлені кошти, які перераховувало Міністерство оборони України на рахунки підприємства, учасники схеми ділили між собою”, – Заявили в бюро.

Під час обшуків у фігурантів вилучили чорнову бухгалтерію, записи, незаконну зброю, боєприпаси, вибухові пристрої, понад 1 млн грн готівкою.

Затриманим готують повідомлення про підозру та клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Попередня кваліфікація справи – ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України (привласнення чи розтрата чужого майна в особливо великих розмірах).



Водночас, в Офісі генпрокурора пишуть, що всі п’ятеро затриманих – не підприємці, а військові. Серед них керівництво та посадові особи однієї з військових частин.

“За даними слідства, п’ять службовців військової частини підробляли фінансово-господарські документи про отримання продуктів на склад. Різницю вартості ділили серед учасників злочинної групи”, – йдеться у повідомленні.



контекст:

21 січня видання DT.UA повідомило, що відповідно до угоди Міноборони від 23 грудня 2022 року міністерство закуповує продукти для українських військовослужбовців у два-три рази дорожче, ніж вони коштують у київських супермаркетах.

ТОВ “Актив компані”, про контракт з яким йшлося у статті, 22 січня виступило з офіційною позицією щодо скандалу у ЗМІ. Керівництво компанії стверджує, що порівняння цін на окрему одиницю товару в супермаркеті з вартістю в контракті є неправильним і маніпулятивним і що розголошення деталей контрактів ставить під загрозу безпечну роботу для постачання армії.

Міністерство оборони також опублікувало свою позицію. У відомстві вважають, що інформація про закупівлю поширюється “з ознаками умисних маніпуляцій” і вводить в оману.

Пізніше у Міноборони заявили, що сталася “звичайна технічна помилка”, відомство зараз проводить внутрішні перевірки, виправляє неточності та готує додаткові угоди щодо постачання. Міністр оборони додав, що документ, опублікований у ЗМІ, “ще не існує” і “ні копійки щодо нього не витрачено”.

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний запевнив, що у Міноборони та ЗСУ “нульова толерантність до корупції”.

24 січня директора департаменту закупівель Міністерства оборони України Богдана Хмельницького було звільнено, як і заступника міністра оборони Богдана Шаповалова, якому підзвітний цей департамент.

Після скандалу народні заступник зареєстрували законопроект №8381 “про повернення певної прозорості до оборонних закупівель”.

Previous post що знайшли у топпосадовців, фото і відео — Укрaїнa — tsn.ua
Next post Сербія – ошукана коханка росії – президент Хорватії – новини на УНН