Мінфін розраховує на гроші МВФ з другого кварталу – Економіка

Міністерство фінансів розраховує швидко домовитися з Міжнародним валютним фондом про нову кредитну програму після нинішньої моніторингової та почати отримувати фінансування з другого кварталу 2023 року. Про це сказав міністр Сергій Марченко на спільному засіданні уряду та колегії Єврокомісії у четвер.

Підписуйтесь на LIGA.Бізнес у Telegram: коротко про важливе

“Макрофінансова допомога ЄС у розмірі 18 млрд євро та $9,9 млрд грантового фінансування від США – це велике досягнення наших партнерів та потужна підтримка України, але дефіцит залишається близько $10 млрд. Ми сподіваємося, що успішна реалізація моніторингової програми відкриє шлях до повноцінної нової програми МВФ з відповідним фінансуванням з другого кварталу поточного року. Це допоможе нам закрити розрив, що залишився”, – сказав Марченко.

Він заявив, що зовнішня підтримка продовжує залишатися життєво необхідною для України, а стабільне виконання бюджету є ключовою умовою для збереження країни та протистояння Росії.

Марченко сказав, що ще рік тому економіка України мала міцну основу: співвідношення боргу до ВВП становило менше 50%, а дефіцит бюджету був на рівні 3,5%.

Повномасштабне російське вторгнення її зруйнувало. Втрата, завдана економіці війною, призвела до її скорочення на 30,3%, а інфляція підскочила до 26,6%.

  • Остання кредитна програма для України завершилася достроково через початок повномасштабної війни. Після цього МВФ виділив Україні два транші екстреної допомоги на загальну суму $2,7 млрд.
  • 21 жовтня 2022 року за підсумками роботи місії у МВФ заявили про підготовку нової програми для України, яка не передбачає виділення кредитів – так званої моніторингової програми із залученням членів ради директорів (Program Monitoring with Board Involvement, PMB).
  • У грудні МВФ схвалив чотиримісячну моніторингову програму для України.

Андрій Водяний

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею та натисніть Ctrl+Enter.

Previous post Ударні угруповання у Білорусі не сформовані, проте Україна готова до різних сценаріїв – розвідка – новини на УНН
Next post П’яні вечірки в Києві: Анатолій Анатоліч прокоментував, що зробив би з блогерами з Івано-Франківська: фото і відео