Порятунок металургії має розглядатися у площині національної та економічної безпеки

“Гірничо-металургійний комплекс закінчив 2022 з падінням виробництва в середньому 70-80%, що створює передумови практично знищення цієї стратегічно важливої ​​галузі, яка до початку війни надавала 21-22 млрд валютної виручки і разом з АПК була одним з локомотивів нашої економіки. Питання точковими заходами не вирішиш і на сьогоднішній день уряду разом із парламентом необхідно діяти більш узгоджено та комплексно. Ми надали всі пропозиції, які дають можливість більш гнучкої політики у тарифах на транспортування, енергозабезпечення”, – зазначив він.

Кінах додав, що потрібно вести роботу над формуванням транспортних коридорів, у тому числі щодо розблокування морських портів, оскільки це зроблено із зерновим коридором.

“Крім того, необхідно налагодити взаємодію з європейськими партнерами щодо постачання продукції через західний кордон, рішення, які б дозволяли знизити фінансове навантаження, і ми змушені наголосити, що до сьогодні ці пропозиції так і не набули нормативного характеру. Українському уряду необхідно діяти динамічніше”. і системно, виходячи з того, що війна набуває затяжного характеру, а ресурси забезпечення є дуже важливою складовою як для перемоги над ворогом, так і для життєдіяльності нашої країни», – наголосив глава УСПП.

За його словами, ці пропозиції були направлені ще наприкінці минулого року до Кабінету Міністрів та Союз пропонував уряду ухвалити нормативне рішення – комплексний план заходів.

“Безумовно, за участю представників Верховної Ради, тому що це вимагає, зокрема, деяких законодавчих змін. На жаль, вже закінчився січень, системного нормативного рішення уряду так і не прийнято і таке засідання не проведено. Ми будемо змушені вже працювати з цієї проблеми з Офісом президента та відповідне звернення на президента вже направлено, тому що виникає загроза практично знищення галузі, а в умовах повоєнного відновлення України безпрецедентні масштаби робіт з відновлення та модернізації інфраструктури, житла, енергетичної та транспортної інфраструктури потребуватимуть мільйони та мільйони тонн металу та металоконструкцій. Ми що, імпортуватимемо цю продукцію, маючи такі можливості в Україні? Це абсолютно неприпустимо, оскільки торкається економічної безпеки нашої держави”, – вважає Кінах.

Він повідомив, що в галузі до повномасштабного вторгнення Росії в Україну працювало понад півмільйона людей.

“Також ми паралельно зараз готуємо пакет пропозицій до Ради національної безпеки та оборони України для того, щоб це питання розглядалося в площині національної та економічної безпеки. Тим більше, тут є істотний людський фактор – у галузі і до початку війни працювало 530 тисяч наших громадян і підприємства були в тому числі бюджетоутворюючими, від яких залежала і соціальна сфера і життя людей у ​​багатьох регіонах нашої держави, тому це питання слід розглядати не лише як відновлення потужностей, а й як умови для того, щоб ми не втрачали людей, щоб люди могли повертатися. на свою рідну українську землю. Ось ціна питання та рівень відповідальності, і ми наполягатимемо, щоб Україна мала чіткий план заходів щодо збереження, відновлення цієї стратегічної галузі”, – резюмував Кінах.

Previous post Норвегія поділиться нафтовими доходами з Україною та збільшить військову допомогу – прем’єр
Next post Знаменитий французький модельєр Пако Рабан помер у віці 88 років – новини на УНН