КСУ визнав незаконним переведення вчителів-пенсіонерів на термінові трудові договори – Пенсія.

Конституційний Суд визнав неконституційним переведення вчителів-пенсіонерів на термінові трудові договори. Таке рішення він ухвалив 7 лютого, розглянувши подання 56 народних депутатів про відповідність Конституції окремих положень закону “Про повну загальну середню освіту”.

Підписуйтесь на LIGA.Бізнес у Telegram: коротко про важливе

Цей закон було ухвалено на початку 2020 року.

Одна з багатьох змін, передбачених ним, стосувалася продовження роботи в установах середньої освіти вчителів пенсійного віку.

До 1 липня 2020 року керівники шкіл мали припинити безстрокові трудові договори з педагогічними працівниками, яким виплачується пенсія за віком, та укласти з ними термінові контракти.

У березні того ж року депутати від нині забороненої проросійської партії ОПЗЖ оскаржили абзац третій частини другої статті 22 закону “Про повну загальну середню освіту”, який містив норму про те, що вчителі-пенсіонери надалі повинні працювати на основі трудових договорів, які укладаються строком від одного до трьох років.

“Цей розпорядження призвело до поділу педагогічних працівників на дві категорії та створило умови для дискримінаційного підходу до однієї з них, а саме поставило у нерівне становище тих педагогів, які досягли пенсійного віку та отримують пенсію. Суд визнав оскаржуваний припис закону України “Про повну загальну середню середню” освіта “яка не відповідає Конституції України”, – вирішив суд.

Текст рішення буде опубліковано 8 лютого на сайті КСУ.

  • У 2022 році Верховна Рада внесла тимчасові зміни до закону про загальну середню освіту. На час військового стану нардепи скасували обмеження на кількість учнів у класах та тривалість навчального року. Також під час війни трудовий договір із директором школи може бути продовжений без проведення конкурсу.

Андрій Водяний

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею та натисніть Ctrl+Enter.

Previous post посол Естонії залишив Росію на вимогу МЗС
Next post У світі за останню добу сталося понад 1000 землетрусів: де найпотужніший (мапа)