Яценюк розповів, скільки мільярдів доларів втратила Росія 2022 року

“Якщо подивитися за 2022 рік, що сталося в Росії? Падіння російського ВВП склало 2,9%. Звичайно, це не те, на що всі чекали. Тому що всі чекали 10–15%. Але 2,9 – це 2,9. Я можу довго пояснювати, чому лише 2,9. […] Насамперед тому, що надто стрімко зросли ціни на енергоносії. Але це втрата $73 млрд”, – сказав він.

Екс-прем’єр України наголосив, що офіційна статистика в Росії може не співпадати з реальністю у зв’язку з тим, що “там брешуть, як пси”.

“До речі, дефіцит [госбюджета в РФ] великий. $51 млрд дефіциту – це 2,4% проти 1% від запланованого. І тепер. Ті витрати, які вони планували на 2022 рік і які реально виконали, вони на 24% більше профінансували. А це потрібно було $115 млрд. залучити. Для цього вони податки збільшували, витягували дивіденди із “газпромів”, “роснафт”, гроші друкували”, – пояснив Яценюк.

Він зазначив, що інфляція в РФ склала 12% – “збільшено внутрішній борг на $36 млрд, на 14%”.

“Зменшено прямі іноземні інвестиції – $17 млрд, це 55%. Далі падіння експорту газу, втрати на експорт, додаткові показники. Тобто, в принципі, мій висновок такий. Це не той ефект, на який я очікував особисто від санкцій, скажу відверто. Я очікував набагато крутішого падіння Росії. Але це серйозний перший етап, як знесилити російську військову машину через фінансування її насамперед від продажу вуглеводнів. Тому що 60% російського бюджету – це що? Це дві педалі – нафта та газ”, – наголосив Яценюк.

контекст:

Після повномасштабного вторгнення Росії до України у 2022 році США, Канада, Євросоюз, Великобританія, Австралія, Японія та інші країни ввели проти РФ кілька пакетів санкцій, зокрема особисто проти президента Росії Володимира Путіна та топ-чиновників РФ.

Під санкції зокрема потрапили всі 328 депутатів Держдуми, які проголосували за звернення до Путіна з проханням визнати “незалежність” територій, окупованих російськими угрупованнями “ЛДНР”. У мінфіні США наголосили, що це рішення Путін використав для виправдання війни проти України.

За інформацією глобальної бази даних щодо відстеження санкцій Castellum, з кінця лютого 2022 року на РФ було накладено майже 11 тис. обмежень. Загалом з 2014 року, коли РФ окупувала Крим та частину території Донбасу, – 13,5 тис. Тепер Росія – найпідсанкціонованіша країна у світі, вона випередила Іран, Сирію та КНДР.

Previous post “Змінюємо підходи до роботи”. Новий голова СБУ Малюк назвав першочергові завдання спецслужби – новини України, Політика
Next post в кожній області на один день зніматимуть обмеження