Українські АЕС здатні витримати землетруси до семи балів за шкалою Ріхтера – Енергоатом – новини на УНН

КИЇВ. 8 лютого. УНН. Усі українські АЕС проектувалися з урахуванням сейсмічної активності регіону. Вітчизняні атомні станції здатні витримати землетрус потужністю до семи балів. Про це повідомив президент Енергоатому Петро Котін. УНН.

Подробиці

За даними компанії, відлуння землетрусу в Туреччині та інших регіонах світу відчули і в Україні. Незначні поштовхи зафіксували системи сейсмічного моніторингу Хмельницької та Южно-Української АЕС.

Обладнанням, яке фіксує поштовхи земної кори, оснащені всі АЕС України. У режимі реального часу Головний центр спеціального контролю (ГЦСК) відстежує та реєструє будь-які відхилення від норми сейсмічної стійкості в районі розташування атомних станцій.

Цитата

Як зазначив президент Енергоатому Петро Котін, “усі українські АЕС проектувалися з урахуванням сейсмічної активності регіону. При виборі майданчиків для будівництва вибиралися ті ділянки, де найбезпечніше. Вітчизняні атомні станції здатні витримати землетрус потужністю до семи балів”.

Додамо

Також на українських АЕС працює аварійний захист енергоблоків: за шести балів блоки терміново зупиняються і переводяться в безпечний стан.

Роботи з дослідження сейсмічної небезпеки НАЕК “Енергоатом” було виконано з урахуванням міжнародних рекомендацій МАГАТЕ та погоджено Держатомрегулювання України. Щодесять років проводиться переоцінка безпеки всіх реакторів на сейсмічну стійкість і за необхідності вживаються додаткові заходи для захисту енергоблоків, додали в компанії.

Довідково: Західні фахівці використовують шкалу, яка враховує фізичні наслідки руйнування, а не енергію, як за шкалою Ріхтера. Тому 8-9 балів (зафіксовані у Туреччині) прирівнюються до 6-7 балів за шкалою Ріхтера.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві та Криму: сейсмолог розповів, де в Україні можуть статися сильні землетруси

Previous post Візит Зеленського до Великої Британії 8 лютого 2023
Next post Занадто амбітний план України щодо вступу до ЄС