Німеччина надала Україні зенітні установки Gepard та боєприпаси до них

За даними німецького оборонного відомства, порівняно із ситуацією тижнем раніше українським військовим передали ще дві самохідні зенітні установки Gepard (загалом їх тепер 32) та 6 тис. снарядів до них.

Постачання боєприпасів йдуть із запасів, вони фінансуються німецькими фондами “для нарощування потенціалу безпеки”.

Крім того, до списку, що передається Україні, Берлін додатково вніс:

  • п’ять автомобілів для прикордонників (стало 120);
  • 29 генераторів (стало 245);
  • шість погручиків на 15 тонн (стало вісім);
  • шість мобільних антенно-щоглових систем (стало 16);
  • 10 викочування контейнерів.

Війна Росії проти України Головне (оновлюється)

20 січня міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус анонсував надання Україні пакету оборонної допомоги на €1 млрд, до нього увійдуть система протиповітряної оборони Patriot, сім САУ Gepard із запасів німецької промисловості, установки ППО IRIS-T та керовані ракети до них. Все це включає логістику та навчання українських військових на цьому озброєнні, уточнив міністр.

контекст:

Німеччина з початку війни 2014 року надавала Україні фінансову допомогу, допомагала лікувати поранених українських військовослужбовців, але відмовлялася від надання зброї. Після повномасштабного вторгнення РФ 24 лютого 2022 року ФРН змінила свою позицію щодо постачання зброї до зон конфлікту і погодилася постачати озброєння в Україну.

ЗСУ, серед іншого, вже отримали від Німеччини протитанкову зброю, самохідні гаубиці, зенітні установки Gepard, систему ППО, реактивні системи залпового вогню, каски, обмундирування, намети, медикаменти.

25 січня 2023 року уряд ФРН ухвалив рішення надати Україні танки Leopard 2. ФРН “на першому етапі” поставить Україні 14 танків. Це частина більшого плану створення двох батальйонів, у кожному з яких буде по 40 танків Leopard 2, зазначив Spiegel. ФРН разом із Фінляндією, Іспанією та Нідерландами створять один батальйон танків Leopard 2A6, а Польща та Норвегія – другий батальйон Leopard типу 2А4.

7 лютого федеральний уряд Німеччини оголосив на своєму сайті про видачу ліцензії на експорт для потреб України 178 танків Leopard 1A5.

Previous post Сирійський режим просить США та ЄС зняти санкції – новини на УНН
Next post що Зеленський привезе з Британії та навіщо бреше Шойгу