У справі про розтрату коштів “Укргазбанку”, де фігурує колишній голова НБУ Шевченка, з’явилися ще десять підозрюваних

За версією НАБУ, у цей період “Укргазбанк” уклав низку фіктивних агентських договорів із фізичними та юридичними особами для залучення до банку великих клієнтів. Насправді, вважають у бюро, посередництво відбувалося лише на папері: клієнти розміщували кошти в “Укргазбанку” або за власною ініціативою, або за вимогою закону.

“Цю схему залучення коштів не використав жоден із решти державних банків в Україні. А після активізації слідчих дій НАБУ та САП її прикрили і в самому “Укргазбанку”. Проте за час її існування (з листопада 2014 по березень 2020 рр.) держустанова здійснила понад тисячу перерахувань на адресу 52 псевдопосередників, витративши на це незаконно, як вважає слідство, понад 206 млн. грн.”, – сказано в повідомленні.

Усі нові підозрювані були тоді фізичними особами-підприємцями, які нібито надавали послуги із залучення та утримання клієнтів АБ “Укргазбанк”. Половина з них зараз перебувають за кордоном та отримали підозри заочно.

Загальна кількість ймовірних учасників схеми після оголошення нових підозр зросла до 15 осіб.

Перші п’ятеро фігурантів, зокрема колишній голова правління “Укргазбанку” та екс-голова НБУ Кирило Шевченко, отримали підозри у жовтні.

“Організатором схеми НАБУ та САП вважають першого заступника голови правління “Укргазбанку”, який невдовзі його очолив за рішенням уряду. Він ініціював зміну внутрішніх документів для легітимізації схеми, усуваючи перешкоди для скоєння злочину за допомогою використання владних повноважень, затверджував умови співпраці з посередниками та посередниками і посередниками контроль за виплатами”, – додали у бюро.

контекст:

6 жовтня 2022 року НАБУ заявило, що викрило групу колишніх топ-менеджерів “Укргазбанку”, які викрали понад 200 млн. грн. Шевченку, який очолював Укргазбанк до роботи в НБУ, повідомили про підозру. Того ж дня Верховна Рада підтримала його відставку.

Шевченко заявив про політичний тиск і повідомив, що поїхав з України на лікування. Як давно він перебуває за кордоном, екс-глава НБУ не уточнив.

24 жовтня НАБУ поінформували, що Шевченка оголошено в розшук, і уточнили – про підозру йому повідомляли в особливому порядку, оскільки місцезнаходження екс-глави НБУ невідоме.

25 жовтня Шевченко заявив, що не ховається від НАБУ та САП, а також “зробив усе” для співпраці зі слідством.

8 листопада Центр протидії корупції, посилаючись на засідання Вищого антикорупційного суду, на якому Шевченка заочно обирали запобіжний захід, повідомив, що екс-главу Нацбанку оголосили в міжнародний розшук.

Шевченка помітили журналісти у Відні (Австрія). Про це йшлося у розслідуванні “Української правди”, опублікованому 25 листопада.

8 грудня ВАКС обрав для Шевченка запобіжний захід у вигляді заочного арешту без права внесення застави. У лютому 2023 року Апеляційна палата ВАКС залишила чинний заочний арешт.

Previous post Верховний суд поставив крапку у справі ПриватБанку. Колишнім власникам його не повернуть – новини на УНН
Next post У ГУР розповіли, чого слід очікувати від Росії наступного тижня