До суду передали справу про хабарництво та відмивання коштів, підозрюється екс-депутат Ради. ЗМІ пишуть, що Мартиненко

“14 лютого 2023 року прокурор САП направив до суду обвинувальний акт щодо народного депутата України ІІІ-VIII скликань – колишнього голови комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки”, – йдеться у повідомленні.

В антикорупційній прокуратурі зазначили, що екс-нардеп підозрюється в отриманні неправомірної вигоди та відмиванні коштів.

“Детективи НАБУ (Національного антикорупційного бюро України. – “ГОРДОН”) викрили факт отримання колишнім нардепом у липні 2014 року €311,6 тис. неправомірної вигоди від керівництва чеської компанії Шкода JS (входить до холдингу “Об’єднані машинобудівні заводи”, що належить російському “Газпромбанку”) за просування інтересів чеської компанії в Україні”, – пояснили у САП.

За її даними, після отримання коштів екс-нардеп “з використанням наданої йому влади та службового становища вчинив низку дій на користь чеської компанії, спрямованих на оплату заборгованості українськими контрагентами за контрактами, укладеними з чеською компанією”.



САП не вказала прізвище підозрюваного, але матеріали розслідування свідчать про те, що йдеться про екс-нардепа від “Народного фронту” Миколу Мартиненка.

Народним депутатом Мартиненко був з 1998 року до 2016-го.

контекст:

За інформацією детективів НАБУ, Мартиненко організував корупційну схему із заволодіння грошима держпідприємства “Національна атомна енергогенеруюча компанія “Енергоатом”.

Протягом 2008-2012 років “Енергоатом” провів кілька тендерів із закупівлі обладнання, але їхні умови, як вважають детективи, були прописані таким чином, що їм відповідав лише один учасник торгів – чеська компанія Škoda JS. Обладнання “Енергоатому” постачалося за завищеними на 15-20% цінами, “торговельна націнка” під виглядом оплати консультаційних послуг Škoda JS перевела на рахунки панамської компанії Bradcrest. НАБУ вважає, що внаслідок цієї схеми Українській державі було завдано збитків у розмірі €6,4 млн.

Мартиненка підозрювали також у заволодінні коштами державного підприємства “Східний гірничо-збагачувальний комбінат” у розмірі $17,28 млн. САП передала до суду обвинувальний акт за цією підозрою у травні 2018 року. Як заявляли в НАБУ наприкінці липня 2022 року, розгляд справи не завершено через затягування захисту.

4 серпня Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід для Мартиненка – його відпустили під заставу у розмірі 2 тис. прожиткових мінімумів, що становить 4,96 млн грн. У вересні заставу збільшили до 24 млн. грн.

Previous post Швейцарія ініціювала процедуру конфіскації активів оточення Януковича – новини на УНН
Next post у Держдепі США занепокоєні можливими планами РФ щодо Молдови