Нова Зеландія запровадила нові санкції проти Ірану, зокрема, за підтримку російської агресії проти України

“Махута оголосила про нові санкції щодо іранців, які постачали безпілотники до Росії, і розширила заборони на поїздки для тих, хто несе відповідальність за насильницьку реакцію на протести [против властей Ирана]”, – йдеться у повідомленні.

Дипломат заявила, що Нова Зеландія засуджує всіх, хто підтримує вторгнення Росії в Україну, і наголосила, що “постачання та виробництво Іраном безпілотників до Росії загрожує суверенітету та територіальній цілісності України”.

“Ці безпілотники націлені на мирних жителів та життєво важливу інфраструктуру, завдаючи руйнування та страждання українському народу. Щоб чинити тиск на російську військову машину, ми вводимо санкції ще щодо восьми іранських фізичних та юридичних осіб. Їм будуть заморожені активи, заборонені поїздки та обмежена комерційна діяльність із будь-ким у Новій Зеландії”, – пояснила Махута.

За її словами, до списку санкцій потрапили, зокрема пов’язані з війною в Україні керівник відділу постачання, досліджень та промислових питань міноборони Ірану, командувач ВПС Ірану та “компанії, відповідальні за виробництво дронів” – загалом п’ять організацій та сім фізичних осіб.

Також Нова Зеландія висловила обурення “порушеннями прав людини в Ірані в ході масових акцій протесту і закликала Тегеран “негайно припинити порушення”, зокрема “шляхом пом’якшення всіх винесених смертних вироків”.

контекст:

Росія вже завдала 17 атак по інфраструктурі України із застосуванням іранських дронів-камікадзе.

Іран поставив у Росію принаймні три моделі безпілотників: одноразові безпілотники-камікадзе Shahed-131 і Shahed-136, що “використовуються Москвою як більш дешева альтернатива крилатим ракетам”, і багатоцільовий безпілотник Mohajer-6, який може використовуватися для збору розвідданих і нести. ракетне навантаження, зазначив The Guardian.

МЗС України звинуватило Іран у співучасті у злочині агресії РФ проти України через постачання Тегераном зброї Росії та ініціювало розрив дипломатичних відносин з Іраном.

Санкції проти Ірану за передачу Росії дронів-камікадзе запровадили низку країн.

Previous post Швейцарія відмовилася від конфіскації заморожених активів Росії для України – новини на УНН
Next post У Кенії розкопали одні з найстаріших кам’яних знарядь – новини на УНН