Євросоюз створив робочу групу з передачі заарештованих чи заморожених російських активів Україні

“Посли ЄС схвалили створення спеціальної робочої групи щодо використання заморожених російських активів для підтримки відновлення України”, – йдеться у повідомленні.

Мета робочої групи – вирішення питання використання заморожених російських активів відповідно до законодавства ЄС та міжнародного права. Вона займеться правовим, фінансовим, економічним та політичним аналізом доцільності такого використання у тісній координації з міжнародними партнерами, додали у представництві Швеції.



Групу очолить голова Державного агентства Швеції з торгівлі Андерс Анлід, повідомляло агентство Reuters. За словами Анліда, серед ключових активів кошти російського Центрального банку.

“ЄС ніколи раніше не використав заморожені засоби для відновлення війною країни, що роздирається, тому ми в деякому сенсі працюємо в новій сфері”, – сказав він, цитує агентство.

контекст:

Внаслідок війни, яку 24 лютого 2022 року розпочала Росія, Україна зазнала збитків на суму понад $700 млрд, повідомляв прем’єр-міністр Денис Шмигаль 3 січня 2023 року. Він заявляв, що відновлювати Україну влада має намір насамперед за рахунок заарештованих активів РФ.

У листопаді 2022 року видання Politico писало, що ЄС заморозив російські активи на 68 млрд. євро. .

Previous post У Москві затримали гея з Чечні, який приїхав із Нідерландів на похорон батька
Next post В «Аль-Каїди» є новий лідер – звіт ООН