Норвегія прийняла п’ятирічний пакет допомоги Україні на $7,2 млрд. – новини України, Економіка

Парламент Норвегії схвалив багаторічну масштабну програму підтримки України. На неї виділять близько 75 мільярдів норвезьких крон (близько 7 мільярдів євро). Про це повідомляє прес-служба норвезького уряду.

“Я дуже задоволений наявністю такої широкої підтримки за цією програмою для України, яка діятиме протягом наступних п’яти років, тобто і за парламенту наступного скликання. Ми разом засуджуємо війну Росії проти України та підтримуємо легітимне право українського народу захищатися”, – заявив прем’єр. країни Йонас Гар Стере.

Підписуйтесь на LIGA.Бізнес у Telegram: коротко про важливе

До засідання парламенту також в онлайн-форматі приєднався президент України Володимир Зеленський та подякував парламентарям норвезького Стортингу за підтримку України.

“Норвезький внесок у це історичний. Ви допомагаєте нам із протиповітряною обороною, яка захищає наші міста від російського терору, ви допомагаєте нам протитанковою зброєю, ви допомагаєте нам із відновленням енергетичної інфраструктури після ударів російських ракет та іранських дронів. А тепер ви створюєте дуже важливий прецедент довгострокового фінансування країни, яка захищає свою незалежність та право кожної країни жити відповідно до міжнародного права”, – заявив глава держави.

Програму передбачено на п’ять років. Тобто щорічно Норвегія виділятиме Україні 15 мільярдів крон (1,3 мільярда євро). 2023 року за цими виплатами половина піде саме на військову допомогу Україні.

Окрім цього, гроші будуть спрямовані на гуманітарну діяльність в Україні та сусідніх країнах, на підтримку громадянської інфраструктури та, по можливості, на реконструкцію.

Наталія Софієнко

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею та натисніть Ctrl+Enter.

Previous post Ми маємо ще багато зробити на полі бою в Україні
Next post «Залужний» та «ЗСУ». Спогади литовського науковця про окупацію та визволення Херсону