НБУ зберіг ставку на рівні 25% через високу інфляцію – новини України, Банки

Національний банк вирішив зберегти облікову ставку на рівні 25% річних. Таке рішення правління банку ухвалило у четвер, 16 березня.

“Для забезпечення подальшого зниження інфляції, захисту гривневих заощаджень від інфляційного знецінення та підтримки курсової стабільності правління Національного банку вирішило залишити облікову ставку на рівні 25%”, – заявив регулятор.

У повідомленні йдеться, що інфляція на початку 2023 року сповільнюється швидше, ніж очікував НБУ, але залишається високою.

Цьому сприяли, зокрема, збільшення пропозиції продовольства та пального, швидке відновлення енергетичної системи після атак Росії, слабший споживчий попит. Зростання споживчих цін значною мірою стримується за рахунок фіксації офіційного курсу гривні та тарифів на житлово-комунальні послуги.

Але НБУ вважає, що фактори, які стримували інфляцію протягом кількох минулих місяців, можуть мати короткостроковий характер, а ризики залишаються високими.

Основні з них – це тривалість та інтенсивність бойових дій та подальше руйнування об’єктів критичної інфраструктури.

Актуальними є також ризики додаткових бюджетних потреб та значних квазіфіскальних дефіцитів в енергетичній сфері; ускладнення чи припинення роботи “зернового коридору”; передчасного пом’якшення монетарної політики провідними центральними банками у відповідь посилення загроз для фінансової стабільності, що може призвести до більш повільного зниження світової інфляції, а також посилення волатильності на світових фінансових ринках.

Андрій Водяний

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею та натисніть Ctrl+Enter.

Previous post “Ментально зірвалася”. Цуренко відмовилася грати з другою ракеткою світу з Білорусі через панічну атаку після розмови з президентом WTA
Next post ТРЦ Ocean Plaza російського олігарха Ротенберга після запуску досі не приносить дохід в український бюджет