Байден продовжив санкції США проти Ірану, введені 1995 року

Глава Білого дому нагадав, що санкції проти Ірану автоматично припиняються, якщо протягом 90 днів до завершення терміну їхня дія не продовжить президент США.

“Я направив до федерального реєстру для публікації повідомлення, що додається, про те, що надзвичайний стан щодо Ірану, оголошений 15 березня 1995 року, повинен залишатися в силі після 15 березня 2023 року”, – написав він.

Американський президент підкреслив, що “дії та політика уряду Ірану продовжують становити надзвичайну та виняткову загрозу національній безпеці, зовнішній політиці та економіці Сполучених Штатів”.

“Тому я визначив, що необхідно […] залишити у силі всеосяжні санкції проти Ірану у відповідь на цю загрозу”, – пояснив Байден.

контекст:

Рада Безпеки ООН 20 липня 2015 року схвалила угоду, спрямовану на обмеження ядерної програми Ірану в обмін на зняття з неї санкцій. Тегеран гарантував, що відмовиться від ідеї створення ядерної зброї. Через 10 років, у разі виконання Іраном умов ядерної угоди, всі обмеження та умови, які містяться в резолюції ООН, мали припинити дію.

8 травня 2018 року тодішній президент США Дональд Трамп оголосив, що його країна виходить із Спільного всеосяжного плану дій (СВПД) щодо Ірану, вважаючи його “катастрофічним”. За словами Трампа, Тегеран обманював світову спільноту, приховуючи продовження розвідок у галузі ядерної зброї.

Колишній іранський президент Хасан Рухані говорив, що радий виходу США з ядерної угоди. Він назвав Вашингтон “проблемним партнером” та поінформував, що продовжить роботу з угоди з Францією, Великобританією, Німеччиною, Китаєм та Росією. Також Рухані попередив, що Тегеран може відновити збагачення урану у промислових масштабах.

6 серпня 2018 року Трамп підписав указ, який відновив санкції проти Ірану, які діяли до підписання ядерної угоди. Вони набули чинності 5 листопада. 8 травня 2019 року в Ірані заявили про відмову виконувати частину зобов’язань щодо ядерної угоди. 1 липня стало відомо, що ця країна перевищила ліміт запасів низькозбагаченого урану, встановлений положеннями СВПР.

У вересні 2020 року у МАГАТЕ підтвердили, що Іран почав збагачення уранупорушивши умови ядерної угоди зі світовими державами У листопаді в організації повідомили, що іранські запаси урану вже у 12 разів перевищують поріг, встановлений ядерною угодою.

У заяві верховного представника ЄС із зовнішньої політики та безпеки Жозепа Борреля від 11 січня 2021 року говорилося, що Іран приступив до збагачення урану на рівні 20% на підземному заводі Фордо.

Нинішній президент США Джо Байден у лютому 2021 року говорив, що Сполучені Штати не скасують санкцій проти Ірану доти, доки влада цієї країни не відмовляться від планів зі збагачення урану. Він називав вихід США з ядерної угоди 2015 року помилкою і під час передвиборчої кампанії припускав, що Вашингтон повернеться до діалогу з Тегераном щодо цього питання.

Запаси високозбагаченого урану в Ірані за нового уряду країни зросли вчетверо, до 10 кг до вересня 2021 року, зазначили в МАГАТЕ.

В Ізраїлі заявляли, що Іран здатний до кінця 2021 року зробити достатньо матеріалу для створення ядерної бомби.

Після початку повномасштабної війни Росії проти України США також неодноразово запроваджували санкції (у тому числі проти іранських фізичних та юридичних осіб, причетних до постачання дронів-камікадзе Росії) – наприклад, 8 вересня та 15 листопада 2022 року, 6 січня 2023 року, 31 січня.

Previous post В ООН не виключили переговорів Гутерріша з Путіним навіть після видачі МКС ордера на його арешт
Next post Комісія ООН не побачила геноциду з боку Росії, бо не шукала його. Але що кажуть в Україні?