Повноцінне відновлення морського судноплавства стане важливим кроком до перемоги – журналіст

“За оцінками президента Українського національного комітету Міжнародної торгової палати ICC Ukraine Володимира Щелкунова, розблокування морських портів та розширення номенклатури експорту дозволило б нашій країні збільшити валютні надходження до $20 млрд на рік. Він також звернув увагу на те, що світова спільнота обмежила санкціями експорт російської продукції на свої ринки і українські виробники мають шанс зайняти її місце, але для цього необхідно відкрити морські порти, адже залізничні коридори не можуть забезпечити повноцінні потоки товарів, і разом з країнами-партнерами, ООН та бізнес-організаціями питання розблокування портів можна порушити на високе. рівень обговорення”, – зазначає автор.

Він нагадав, що великі портові оператори звернулися до президента України Володимира Зеленського з листом, у якому просили активізувати роботу з розблокування морських шляхів. У січні на Всесвітньому економічному форумі в Давосі цю ж тему порушила перший віце-прем’єр-міністр України Юлія Свириденко: вона переконана, що розблокування додаткових портів та розширення “зернової угоди” є однією із передумов для зростання ВВП України.

“Заступник міністра економіки Тарас Качка також розповідав, що порушував цю тему в ході переговорів з міжнародними партнерами. Однак досі вона виникає у публічному просторі радше спорадично, ніж як системне прохання офіційного Києва у цивілізований світ. Безумовно, нам потрібно більше зброї на полі бою та постійне фінансування ззовні, щоб підтримувати життєдіяльність країни. Але й повноцінне відновлення морського експорту здатне стати одним із важливих кроків щодо наближення перемоги”, – наголошує Январєв.

Він також наводить позицію колишнього міністра інфраструктури Володимира Омеляна, який зазначив, що Україні необхідно розширювати зерновий коридор на всі види вантажів, зокрема насипні та контейнерні перевезення. “Це можна зробити! Ми бачимо: Росія слабка і не має можливості контролювати Чорне море. Її позиція може бути переламана загальним підходом України, Туреччини та наших союзників”, – цитує автор екс-міністра.

контекст:

Росія блокувала вивезення української продукції з морських портів після початку повномасштабного вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року. У травні Зеленський говорив, що в українських портах заблоковано 22 млн. тонн зерна, яке мало піти на експорт.

22 липня у Туреччині відбулося підписання угод про морський експорт українського зерна із трьох портів. Україна підписала документ із Туреччиною та ООН, Росія дзеркально зробила те саме. Перше судно, завантажене українським зерном після досягнення домовленості про розблокування експорту, вийшло із порту Одеси вранці 1 серпня. Завдяки чорноморській “зерновій ініціативі” знизилися ціни на продовольство, це опосередковано врятувало з голоду понад 100 млн осіб, заявили в ООН.

За час дії “зернової угоди” з українських портів, за даними ООН, вивезли 23,6 млн. тонн зерна.

Українська влада неодноразово заявляла про саботаж Росією роботи “зернового коридору”. Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України та Міністерство закордонних справ України 15 лютого 2023 року заявили, що представники РФ у складі інспекційних груп при координаційному центрі в Стамбулі вже кілька місяців поспіль системно затримують огляд суден, що прямують через протоку Босфор або з українських портів. Через це в Босфорі утворилася черга з більш ніж 140 суден, переважна більшість яких чекають там понад місяць.

8 березня в ході візиту до Києва генеральний секретар Організації Об’єднаних Націй Антоніу Гутерріш заявив, що термін дії “зернової угоди”, що спливає 18 березня, слід продовжити. Угода, яка дозволила розблокувати вивезення продовольства з українських портів, востаннє продовжувалося у листопаді 2022 року на 120 днів. Наступного тижня заплановано нові консультації. Reuters.

Previous post Із приходом тепла збільшується кількість пожеж на відкритих територіях: рятувальники проводять профілактичні рейди
Next post естонська розвідка описала процеси в РФ — Політика — tsn.ua