Росія створює перешкоди для руху українських кораблів, світ має зробити так само – ЗМІ

“З січня українська сторона фіксує випадки штучних затримок, створюваних російськими інспекторами кораблям при проходженні Босфору. За добу інспекцію проходять лише два-три судна замість запланованих десяти. Приблизно 120 суден очікують на проходження Босфору протягом трьох – п’яти тижнів. За оцінками . і міністра закордонних справ Дмитра Кулеби, всього за останні три місяці світ недоотримав 10 млн. тонн українського зерна», – пише видання.

Як заявили Кулеба та Кубраков, затримки кораблів створюються представниками РФ: вони свідомо уповільнюють терміни інспекцій, регулярно вимагають нерегламентованої документації і навіть відмовляються працювати у робочий час. У той же час Росія не має жодних обмежень, і її кораблі вільно пересуваються Чорним морем, підкреслює видання. Саме тому, переконаний автор, факти затримки суден можуть стати правильним поштовхом для перегляду зернової ініціативи у більш глобальному масштабі.

“В України накопичилося достатньо аргументів, щоб апелювати до міжнародної спільноти із закликом розширити ініціативу. Причому не обов’язково апелюючи до доброї волі РФ: Київ може домагатися дзеркальної заборони на курсування суден у напрямку російських чорноморських портів і звідти”, – зазначає журналіст. Як приклад він наводить прецедент морської блокади, охопленої війною Югославії на початку 90-х років ХХ ст. Тоді було залучено кілька десятків одиниць флоту та авіації, але блокада в результаті була подолана.

“З Чорним морем, враховуючи його географічне положення, технічно все простіше. Адже із зовнішнім океаном воно з’єднується через два вузькі горла – протоки Босфор і Дарданелли, контрольовані країною – членом НАТО. Тому питання може стояти так: або нульовий транзит для російських вантажів через ці протоки, або повернення в Чорному морі до статус-кво 2021 року, тобто до вільного та безпечного пересування всіх суден, з будь-яких пунктів відправлення, під будь-яким прапором”, – резюмує Січень.

контекст:

Коли Туреччина закрила протоку Босфор для військових кораблів через війну в Україні, Росія почала використовувати допоміжні та торгові судна для перевезення військових вантажів через протоки. Про це заявило видання Naval News, посилаючись на дані учасників групи Bosphorus Observer та експерта з оборони Йорука Ішика.

Українська влада неодноразово заявляла про саботаж Росією роботи “зернового коридору”. Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України та Міністерство закордонних справ України 15 лютого 2023 року заявили, що представники РФ у складі інспекційних груп при спільному координаційному центрі у Стамбулі вже кілька місяців поспіль системно затримують огляд суден, що прямують через протоку Босфор в українські порти чи з них. Через це в Босфорі утворилася черга з більш ніж 140 суден, переважна більшість яких чекають там понад місяць.

Previous post Франція на вихідних готується до протестів проти пенсійної реформи – новини на УНН
Next post Речниця російського МЗС Захарова озвучила мирний план РФ