Зеленський підписав закон про компенсацію пошкодженого окупантами житла. Хто зможе одержати виплати?

Про це повідомила прес-служба Верховної Ради 22 березня.

Як зазначив нардеп Олексій Мовчан, важливість закону “важко переоцінити”. Він передбачає чіткий механізм отримання компенсації за пошкоджене та знищене житло, наголосив парламентарій.

Він повідомив, що компенсації за зруйноване житло зможуть отримати:

  • власники квартир та інших житлових приміщень, приватних, садових та дачних будинків;
  • замовники будівництва приватних, садових та дачних будинків;
  • члени житлових кооперативів, які викупили житло, але не оформили право власності на нього;
  • спадкоємці цих осіб.

“Люди отримають житловий сертифікат, в якому буде зазначено суму компенсації. Вони зможуть його використовувати для придбання нового житла протягом п’яти років”, – розповів Мовчан.

За його словами, уряд зараз розробляє алгоритм компенсації.


Інфографіка: rada.gov.ua

Інфографіка: rada.gov.ua


Головним фінансовим джерелом стануть заарештовані активи росіян, репарації. А також кошти державного та місцевих бюджетів, кошти міжнародних фінансових організацій, інших кредиторів та інвесторів, міжнародна технічна та/або зворотна чи безповоротна фінансова допомога, йдеться у релізі.

контекст:

Відповідний законопроект №7198 було внесено до Верховної Ради у березні 2022 року, у першому читанні його ухвалили 1 квітня. У другому читанні та загалом Рада прийняла його 23 лютого. У “Слузі народу” повідомляли тоді, що у фонді, з якого планують виплачувати компенсації, вже є 17 млрд грн, конфіскованих у російського Ощадбанку.

За даними українського уряду на осінь 2022-го, 2,4 млн. українців проживають у зруйнованому або пошкодженому від обстрілів житлі, заявки на отримання компенсацій через додаток “Дія” подали понад 316 тис. громадян.

Previous post Нардеп Михайло Забродський складе мандат
Next post Резерви Росії за рік впали на 43 млрд доларів – ЗМІ