В енергосистемі України через атаки РФ залишаються пошкодженими 19 енергоблоків ТЕС, чотири енергоблоки ТЕЦ та вісім гідроагрегатів ГЕС – Міненерго

Про це сьогодні, 24 березня, на круглому столі у форматі відеоконференції повідомив перший заступник міністра енергетики Юрій Власенко. Відеозапис заходу опубліковано у YouTube парламентського комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг.

“У нас обстрілювалися теплові електростанції та теплові електроцентралі, гідроелектростанції та гідроакумулюючі, і загалом за цей період було обстріляно 24 об’єкти генерації, причому більшість з них – багаторазово, – розповів Власенко. – У нас залишаються пошкодженими 19 енергоблоків ТЕС сумарною потужністю 3,3 ГВт, чотири енергоблоки ТЕЦ сумарною потужністю 1,1 ГВт, вісім гідроагрегатів ГЕС сумарною потужністю 0,54 ГВт.

Крім того, частина генеруючих потужностей України залишається під окупацією, додав перший заступник міністра енергетики.

“Це п’ять ТЕС сумарною потужністю 10 ГВт та наша найбільша АЕС – Запорізька – сумарною потужністю 6 ГВт”, – додав Власенко.

контекст:

З осені минулого року Росія здійснила 15 масованих ракетних атак на інфраструктуру України, остання – 9 березня 2023 року, зазначали в “Укренерго”. Також окупанти атакували енергетичну інфраструктуру із застосуванням дронів-камікадзе.

За даними уряду України на грудень, 50% енергосистеми було пошкоджено чи зруйновано. Зокрема, російськими ракетами уражені всі теплові електростанції та більшість ГЕС.

Через обстріл у країні почали вводити тимчасові відключення світла, в окремих випадках вони сягали кількох діб.

12 лютого 2023 року “Укренерго” вперше за часи осінньо-зимових атак Росії на українську енергетичну систему повідомила про відсутність дефіциту потужності.

Україна витримала російські удари по інфраструктурі, пройшла зиму і вже розпочала підготовку до наступного опалювального сезону, заявив 1 березня президент України Володимир Зеленський.

Previous post World Athletics продовжила санкції проти Росії та Білорусі, але відновила членство федерації РФ
Next post Родина керівництва ЗС РФ заробляє з проведення святкувань на військову тематику – ВВС