ЄЦБ тисне на австрійський Raiffeisen Bank International, щоб залишити Росію.

Європейський Центральний Банк намагається переконати Raiffeisen Bank International відмовитися від високоприбуткового бізнесу в Росії, повідомляє Reuters з посиланням на п’ятьох людей, які знають про справу.

За даними джерел, тиск посилився після візиту провідного чиновника США з санкційних питань до Відня минулого місяця, який висловив стурбованість щодо діяльності Raiffeisen Bank до Росії.

Після війни, яку Москва веде в Україні вже протягом року, багато західних компаній, у тому числі французький банк Societe Generale, уже покинули Росію.

“Ми просили банки продовжувати уважно стежити за бізнесом у Росії, а в ідеалі – скоротити його та згорнути, наскільки це можливо”, – заявив представник ЄЦБ.

ЄЦБ не просить Raiffeisen негайно залишити Росію, але вимагає плану дій щодо припинення бізнесу в країні. За словами джерел, такий план може включати продаж або закриття їх банку в Росії.

Однак Raiffeisen Bank поки не має наміру представляти план, а деякі урядовці Австрії вважають такі дії ЄЦБ необґрунтованим зовнішнім втручанням.

У свою чергу банк заявив, що зменшує кредитування в Росії, прискорює оцінку бізнесу і розглядає “ретельно контрольований вихід” з ринку.

Австрійський кредитор зараз є найважливішим західним банком у Росії, пропонуючи рятувальний круг для платежів та забезпечуючи приблизно чверть європереказів у країну, хоча інші банки, такі як італійський UniCredit, все ще присутні у Росії, додали у Reuters.

  • Національне агентство із запобігання корупції (НАЗК) внесло австрійську банківську групу Raiffeisen Bank International до переліку міжнародних спонсорів війни.

Наталія Софієнко

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею та натисніть Ctrl+Enter.

Previous post Вісім головних новин України та світу на 19:00 24 березня – новини України, Політика
Next post у Празі відбувся літературний конкурс за участі українців