Шмигаль оголосив про поновлення в Україні великої приватизації для стимулювання інвестицій

“Провели нараду щодо реформи приватизації та управління державними підприємствами. Які плани реалізовуватимемо вже цього року? Передаємо більшість держпідприємств у сферу управління Фонду держмайна. Після аналізу їхньої діяльності вони або будуть приватизовані, або отримають новий рівень управління за стандартами ОЕСР (Організації економічного співробітництва та розвитку. – “ГОРДОН”)”, – написав він.

Глава уряду анонсував нові приватизаційні процеси в Україні.

“Відновлюємо велику приватизацію для стимулювання інвестицій. Прискорюємо ліквідацію неспроможних підприємств. Оновлюємо перелік стратегічних підприємств, які не підлягають приватизації. Розробляємо стратегію управління підприємствами, які були конфісковані у підсанкційних осіб”, – пояснив Шмигаль.

Він також пообіцяв оптимізацію структури ФДМУ.

“Наша стратегія – це мінімізація частки держави в економіці зі збереженням державного контролю у стратегічних та важливих для безпеки України галузях”, – наголосив Шмигаль.



контекст:

7 березня 2018 року в Україні набув чинності закон про приватизацію, що передбачає розподіл об’єктів роздержавлення на дві групи: об’єкти великої та малої приватизації. Як пояснили на спеціалізованому сайті, до об’єктів малої приватизації належать державні підприємства, вартість яких не перевищує 250 млн. грн. Такі об’єкти продаються через аукціони Prozorro. Підприємства дорожчі за 250 млн грн відносяться до об’єктів великий приватизації, для їх продажу залучають радників (найчастіше це дорупні консалтингові, аудиторські та інвестиційні компанії).

17 жовтня 2019 року президент України Володимир Зеленський підписав закон про відміну списку заборонених до приватизації держпідприємств.

Велику приватизацію в Україні призупиняли у березні 2020 року через ситуацію із поширенням коронавірусної інфекції. 4 лютого 2021 року Верховна Рада у першому читанні ухвалила законопроект про розблокування великої приватизації, 30 березня закон був прийнятий29 квітня його підписав президент.

2020 року Фонд держмайна провів близько 2 тис. приватизаційних онлайн-аукціонів, за підсумками яких до держбюджету надійшло 2,5 млрд грн. Доходи держбюджету від приватизації у 2021 році становили 5,07 млрд грн.

Після початку повномасштабного вторгнення РФ у лютому 2022 року велику приватизацію в Україні призупинили вдруге.

У лютому 2023 року Кабінет Міністрів України повідомляв, що у 2022 році переможці приватизаційних аукціонів запропонували за державні активи 2,2 млрд грн, ФДМУ успішно провів 193 приватизаційні аукціони, в яких брали участь у середньому по п’ять потенційних інвесторів.

Previous post Близько 10 000 жителів “на межі свого існування” у Бахмуті та околицях – МКЧХ – новини України, Політика
Next post Глобальне потепління призводить до поширення небезпечних бактерій, говорять вчені